Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stor företagsaffär: Pyttisbaserade Pyroll säljer sin förpackningsverksamhet till inhemskt investeringsbolag

Från 2021
Uppdaterad 07.05.2021 09:08.
En äldre man tittar in i kameran och ler.
Bildtext Pyrollkoncernens grundare Reino Uusitalo är nöjd med affären. Arkivbild från 2020.
Bild: Antro Valo / Yle

Det är stora investeringar på gång i Pyttis. Det ledande inhemska investeringsbolaget MB rahastot köper den Pyttisbaserade koncernen Pyrolls förpackningsverksamhet.

Affären ger investeringsbolaget möjlighet att växa, och Pyrolls grundare, industrirådet Reino Uusitalo mer tid för barnbarn, maraton och andra bolag.

Pyroll är ett ganska okänt namn för andra än Pyttisbor, även om deras produkter förmodligen finns i varje finländskt hem. Koncernens vd Mika Lankila ger ett exempel:

- Om du öppnar din kylskåpsdörr och räknar bort mjölkkartongerna och andra vätskeförpackningar som görs av riktigt stora globala aktörer såsom Tetra Pak, så kan du räkna med att ungefär hälften av förpackningarna som blir kvar är gjorda av oss.

Pyrolls namn står inte på förpackningarna, men grötflingorna, yoghurtburken eller potatissäcken i ditt skåp kommer med stor sannolikhet från någon av bolagets fabriker.

Förutom förpackningsbolaget har koncernen också två andra bolagsfamiljer med separata inriktningar, så det är alltså inte hela Pyroll som säljs.

Mer om Pyroll-koncernens bolag

Bekant investerare

Avtalet mellan koncernen Pyroll Group och MB rahastot skrevs under på onsdagen, men ska ännu godkännas av Konkurrens- och konsumentverket.

- De var med och finansierade en del av våra företagsaffärer redan på 90-talet så det är en bekant aktör, säger Lankila.

Hur mycket bolaget betalar för förpackningsverksamheten, Pyroll Pakkaukset med dess dotterbolag, får vi inte veta.

- Det kan jag inte berätta. Men båda parterna är väl nöjda med affären då båda har lite ångest över om köpesumman är rätt, skojar Lankila.

Det fanns egentligen två orsaker till varför man ville hitta en ny ägare och investerare till förpackningsverksamheten.

En orsak är att koncernens grundare och ägare, industrirådet Reino Uusitalo, redan gjort en lång karriär och 76-årsdagen börjar närma sig.

- En stor del av hans dagliga uppgifter hänger ihop med förpackningsverksamheten, säger Lankila.

I en internationell bransch som förändras snabbt måste man vara redo att reagera och investera rejält

Reino Uusitalo

Uusitalo, som nog ser företagandet som livsstil mer än yrke, ska alls inte gå i pension ännu.

Han sitter som styrelseordförande för resten av koncernen och tänker fortsätta jobba, men kan nu fokusera mer på de andra bolagen.

Att få lite mer tid över för barnbarn och maratonlöpning skadar knappast heller.

- Ofta har det underlättat att kunna jogga på en skogsväg i några timmar och processera arbetsrelaterade saker, där får man mycket gjort, säger Uusitalo.

Investeringar i verksamheten på kommande

Uusitalo är nöjd med affären och berättar att det är något han funderat på en tid.

- Jag tror att det här var en bra lösning för alla. Vi hittade en inhemsk investerare som utgår ifrån en tanke om att satsa på inhemska företag, säger Uusitalo.

Den andra orsaken till att ingå avtal med MB rahastot, är att man vill kunna utveckla verksamheten mer och gärna internationellt. Det är dyrt.

- I en internationell bransch som förändras snabbt måste man vara redo att reagera och investera rejält, säger Uusitalo.

- Vi behöver en ägare som på lång sikt kan sätta stora summor på att utveckla verksamheten, säger Lankila.

Affären gör det också möjligt för bolaget att investera i andra delar av koncernen.

K-market Tammisto, ruokaa ostoskärryssä..
Bildtext En stor del av livsmedlen du köper är packade i Pyrolls förpackningar.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Behovet av en stor investerare betyder ändå inte att det skulle stå dåligt till ekonomiskt. Enligt Lankila är det fina med förpackningsindustrin att efterfrågan är stadig.

- En människa äter ungefär samma mängd mat varje dag, konstaterar han.

Coronaåret 2020 förde med sig en ökning i efterfrågan på take away-förpackningar, men sedan normaliserades läget igen.

För bolagets del är det heller ingen skillnad på om konsumenterna väljer de dyrare eller de billigare makaronerna om båda ändå är packade i Pyrolls förpackningar.

Säljs vidare om en tid

Att förpackningsmarknaden är så stabil är en orsak till att MB rahastot intresserat sig för bolaget, berättar partnern Vesa Keränen.

- Pyroll har lyckats bygga en stark marknadsposition och fokuserar mycket på hållbarhet i sin verksamhet. När det gäller förpackningsmarknaden är det antagligen den starkaste trenden just nu, säger Keränen.

Han beskriver MB rahastot som en ledande finländsk kapitalinvesterare.

- MB investerar i inhemska medelstora bolag som visar bra potential för att växa och utvecklas. För tillfället har vi en investeringskapacitet på omkring en halv miljard i vår fond, säger Keränen.

Fondens investerare är finländska institutioner.

- De finska pensionsbolagen är våra största investerare, säger Keränen.

Han säger att investeringsbolagets uppgift är att stödja förpackningsbolagets ledarskap och erbjuda verktyg för att utveckla verksamheten.

Investeringsbolag gör ofta sin vinst i det skedet då de säljer vidare bolag de investerat i, på samma sätt som man kan få ett högre pris för ett hus man satsat pengar på att renovera och inreda.

Så här gör också MB rahastot, oftast genom att sälja bolaget vidare mellan tre och sju år efter investeringen, enligt bolagets webbplats.

Att satsa på inhemska bolag och att utveckla den inhemska marknaden är viktig både för förpacknings- och investeringsbolaget. Men vem som eventuellt köper upp det i framtiden går förstås inte att säga.

Lankila tror ändå inte att det är någon stor risk att fabrikerna plötsligt skulle flytta utomlands.

För personalen på verkstadsgolvet kommer det inte att synas några stora förändringar. Enligt Lankila och Keränen är det bara ägarna som byts, inte ledningen eller personalen.

Personalen har framtidstro

Jarmo Helander är förtroendeman på förpackningsbolagets säckfabrik i Kotka.

På verkstadsgolvet jobbar 25 personer med att tillverka två olika sorts papperssäckar, den ena med plastyta på insidan.

I affären kan du stöta på dem som förpackningar för till exempel betong, cement, säd och mjölkprodukter.

Grävskopa utanför metrobygget i Ängskulla
Bildtext I säckarna som tillverkas i Kotka säljs till exempel cement och betong. Om säckarna på bilden kommer därifrån är svårt att säga. Arkivbild från metrobygget i Esbo 2015.
Bild: Yle / Ted Urho

Enligt vad Helander hört av kollegorna så är de nöjda både med att köparen är ett stort inhemskt investeringsbolag och att koncernens vd Mika Lankila fortsätter vara involverad.

- Framtiden känns bra. Personalens tillit är helt bra, säger Helander.

Han berättar också att man minns att investeringsbolaget köpt skogsindustribolaget Kotkamills och sedan sålt bolaget vidare till den största aktören på marknaden, österrikiska Mayr-Melnhof.

- Vad jag förstått står allt riktigt bra till där, säger Helander.

Diskussion om artikeln