Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oförutsägbara symptom gjorde framtiden oviss – efter hjärnskakningen tvingades Teuvo Teräväinen ta en dag i taget: ”Det var en tuff process”

Från 2021
Uppdaterad 06.05.2021 20:47.
Teuvo Teräväinen i Carolinas tröja.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

I vintras hamnade Teuvo Teräväinen i en ovan situation. Han som alltid spelar matcher kunde plötsligt inte spela. En hjärnskakning höll honom borta i drygt två månader. Det är väldigt svårt när ingen kan säga när man blir frisk igen, säger Teräväinen.

När Carolina Hurricans spelar matcher finns Teuvo Teräväinen med på isen. Så har det i praktiken sett ut sedan han flyttade till klubben hösten 2016. Under sina fyra första säsonger i Carolina missade Teräväinen bara en grundseriematch.

Det här året har dock varit annorlunda och fullt av motgångar. I januari smittades han av coronaviruset och missade några veckor, och i mitten av februari drabbades han av en hjärnskakning.

– Jag måste nog säga att det varit en speciell säsong, jag har aldrig varit borta så här läge. Lyckligtvis har killarna spelat bra och jag har inte behövt stressa med att komma tillbaka, säger Teräväinen till Yle Urheilu.

Hjärnskakningar kan vara komplexa och rehabiliteringstiden är ofta svår att förutspå. Det fick också Teräväinen erfara med symptom som var oförutsägbara.

– Det var en tuff process. Det är väldigt svårt när ingen kan säga när man blir frisk igen. Man måste leva en dag i taget, och man lever med förhoppningen att det kanske ska bli bra om några dagar. Symptomen ville inte försvinna, säger han.

Teuvo Teräväinen skjuter ett skott.
Bild: /All Over Press

Tillbaka med besked

Teräväinen spelade bara en match under två månader innan han slutligen gjorde comeback för en dryg vecka sedan. Nu är han ändå tillbaka på allvar och gör succé i kedjan tillsammans med Sebastian Aho och Andrej Svetjnikov.

– Nu känns det väldigt bra. Under veckorna före comebacken kunde jag åka ganska mycket skridskor så konditionen är bra och jag orkar spela. Det var skönt att jag inte behövde börja om från noll.

– Det är också lätt att komma tillbaka då man spelar med Aho och Svetjnikov. Båda är riktigt bra spelare. Vi har gjort en hel del mål och när spelet rullar på blir det lätt för alla, säger Teräväinen.

På fem matcher efter skadeuppehållet har Teräväinen gjort sex poäng. Poängmängden kan växa ytterligare i Carolinas tre sista grundseriematcher.

– Visst är det trevligt att lyckas men jag är mest glad över att jag är frisk och får spela. Jag hade inte speciellt höga förväntningar gällande poäng men de har rasslat in.

– Jag hänger med i tempot och nu gäller det bara att hitta spelkänslan igen. Den borde nog vara tillbaka på normal nivå i slutspelet, säger han.

Diskussion om artikeln