Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

157 symptomfria Åbobor deltog i coronascreening i Kråkkärret – 4 testade positivt

Från 2021
Coronascreening i ishallen i Kråkkärret i Åbo.
Bildtext 157 personer deltog i screeningen under dagen.
Bild: Johanna Manu / Yle

På torsdagen kunde symptomfria invånare i Åbo testa sig för coronasmitta. Screeningen ägde rum i parkeringshallen intill Kråkkärrets ishall.

Kårkärret är en av de största förorterna i Åbo där också antalet coronafall har varit speciellt högt.

Smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi säger att läget i Kråkkärret varit värre än i andra delar av staden och nu tog man tillfället i akt att testa symptomfria personer i en större skala trots att snabbtest inte är 100 procent pålitliga.

- Vi har länge funderat på hur vi ska få läget mot det bättre här i Kråkkärret. Nu när den här möjligheten visade sig ville vi ta vara på den för att få en så bra sommar som möjligt, säger Peltoniemi.

Alla testades med hjälp av så kallade antigentest, och resultaten kom inom en halv timme.

Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.
Bildtext Jutta Peltoniemi, ledande smittskyddsläkare i Åbo.
Bild: Minna Rosvall / Yle

För tillfället ser man hur många positiva fall den här metoden ger utslag på och sedan utvärderar man vilka åtgärder som kan krävas i fortsättningen.

- Med den här screeningen testar vi egentligen två saker. Dels hur coronasituationen i Kråkkärret ser ut och dels hur effektiv den här processen är, berättar Peltoniemi.

Peltoniemi uppskattar att 1 000 personer kunde testas under dagen, men trots en aggressiv marknadsföringskampanj tror hon ändå inte att så många kommer att söka sig till screeningen i kråkkärret.

Kråkkärrsborna vill hålla sig på den säkra sidan

En av dem som kommit till screeningen är Marjatta Terho, som inte vill ta några onödiga risker.

- Jag kom hit för att vara på den säkra sidan så att jag vet att jag säkert inte är någon smittbärare. Det är fint att vi testar på det här sättet och jag hade inte ens hört tidigare att situationen här i Kråkkärret var så illa. Fast särskilt bekvämt är ju testet inte, skrattar Marjatta.

Margo Talo har tagit sig till screeningen av lite andra skäl.

- Jag ville försäkra mig om att jag inte är en smittbärare då jag sysslar med ganska mycket frivilligarbete, säger Talo.

De tester som användes har donerats av EU. Finland har fått totalt 250 000 snabbtest och Åbo var först ute med att använda dem till att testa symtomfria invånare.

Totalt deltog 157 personer i screeningen, varav 4 fick positiva resultat. Följande screening ordnas på tisdag den 11 maj.

Diskussion om artikeln