Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska sommarteatrar hoppas kunna spela i sommar: ”Finns ett sug efter teater”

Från 2021
Uppdaterad 07.05.2021 14:23.
ur korsholms teater, musikalen "annie"
Bildtext Arkivbild från musikalen Annie vid Korsholms teater 2017.
Bild: Jonas Bergqvist

Flera österbottniska sommarteatrar planerar att ordna pjäser i sommar, trots coronapandemin. Det är inte det lättaste att planera teater i den här situationen, säger Jeanette Granberg vid Korsholms teater.

Flera teaterföreningar runt om i Österbotten har planer på att sätta upp pjäser under sommaren. De följer aktivt med pandemiläget och myndigheternas rekommendationer.

Vid Närpes teater hade man redan förra sommaren tänkt sätta upp pjäsen Robin Hood, men på grund av coronapandemin valde man att flytta fram pjäsen till i år istället.

– Vi kände att det var en för stor risk, både ekonomiskt och hälsomässigt, att spela förra året så vi beslöt att skjuta upp pjäsen, säger Närpes teaters ordförande Simon Nysten.

Tanken är att pjäsen ska ha premiär den 9 juli och planeringen är redan i full gång. Övningarna börjar på allvar i slutet av maj.

– Nästan alla roller är bestämda, vi har läst igenom manuset och fått det översatt till dialekt. Vi har också fått musik skriven till oss och ritningar till koreografin.

Vi kommer inte att kunna ha full läktare i år utan kanske halv läktare eller två tredjedelar, beroende på läget

Tidigare har Närpes teater spela cirka tio föreställningar per sommar, vilket man också hoppas kunna göra i år. Vanligtvis ryms 410 personer på läktaren i Närpes, i år har man planer på att spela för ett begränsat antal besökare.

– Vi kommer inte att kunna ha full läktare i år utan kanske halv läktare eller två tredjedelar, beroende på läget.

Mansperson står på teaterscen, i bakgrunden rött sammetsdraperi.
Bildtext Närpes teaters ordförande Simon Nystén säger att de utgår från att kunna spela teater i sommar.
Bild: Privat

Någon exakt plan för vad de gör om pjäsen inte kommer att kunna genomföras finns inte.

– Vi utgår från att vi kommer att kunna spela, men det skulle förstås vara tråkigt om vi blir tvungna att skjuta fram pjäsen ett år till.

Nysten hoppas att publiken vågar komma och se pjäsen. Han har också märkt av att det finns en efterfrågan på kulturevenemang.

– Folk har varit sugna på teater och det har varit brist på kultur, så det finns absolut en efterfrågan.

Korsholms teater sätter upp nyskriven pjäs

Vid Korsholms teater kommer man att sätta upp en nyskriven pjäs vid namn Vägskälstango.

– Det är en mörk komedi om att klara av vardagen, gå över gränser och dansa med döden, säger Korsholms teaters ordförande Jeanette Granberg.

Även Korsholms teater hoppas kunna ha premiär den 9 juli och tanken är att kunna ha 14 föreställningar. Trots coronapandemin kunde man också spela teater i Korsholm förra året.

– Vi hade halva publikmängden i fjol och vi tog helt bort vår biljettkassa på plats och sålde endast biljetter via förköp. Vi märkte att det fanns ett sug efter teater ifjol. Folk i alla åldrar kom och njöt av teatern.

Ung kvinna med glasögon står ute i vårgrönska.
Bildtext Korsholms teaters ordförande Jeanette Granberg, säger att det fanns ett sug efter teater redan förra sommaren.
Bild: Privat

Vid Korsholms teater följer man med myndigheternas rekommendationer och man räknar med att ta coronarestriktioner i beaktande också det här året. Ifall läget skulle förvärras måste man tänka om och komma på nya lösningar.

– Vi hoppas på att kunna filma föreställningen eller skjuta upp den till nästa år i så fall, men det vill vi helst inte tänka på nu.

– Det är inte det lättaste att planera teater i den här situationen, men vi känner att möjligheten att skapa teater tillsammans med våra skådespelare och alla andra som arbetar bakom scenen är så viktig för vår sommar. Vi hoppas på att få ordna teater i år och att publiken vill komma i år också, säger Granberg.

Karleby ungdomsförening spelar pjäs om lokalhistoria

Karleby ungdomsförening har planer på att sätta upp en pjäs vid namn Den brinnande tunnan. Pjäsen handlar om Karlebys lokalhistoria. Anders Fredriksson har varit aktiv i föreningens styrelse i 45 år och i årets pjäs spelar han domare.

– Det är en pjäs om när Gamlakarleby stad brann år 1664. I pjäsen finns en del historiska fakta och personer, men också lite fantasi, säger Fredriksson.

Man hade planer på att genomföra pjäsen redan förra året, men efter några föreställningar blev man tvungen att inhibera.

– Problemet var att folk inte vågade komma, så då bestämde vi oss för att ta paus.

Pjäsen kommer att spelas i Karleby ungdomsförenings lokal och man hoppas på att kunna ha premiär i juli eller augusti och ordna minst tio föreställningar.

– Det är viktigt att vi följer restriktionerna om vi vill spela och ifall det behövs är vi beredda på att se till att publiken kan hålla säkerhetsavstånd.

Om pjäsen inte kan genomföras finns alternativet att skjuta upp den ytterligare.

Inga sommarteatrar i Oravais eller Petalax – Bröderna Lejonhjärta i Pedersöre

Också i Pedersöre blir det teater i sommar. Pedersöre teater planerar att sätta upp Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.

Det blir också sommarteater vid Kuddnäs i Nykarleby, där man sätter upp "Fältskärns berättelser".

Oravais teater kommer inte att sätta upp någon ny pjäs i år, men kommer att ordna en kavalkad med utdrag ur arkivet och eventuellt någonting nyskrivet. Styrelsens ordförande Roland Engström säger att man också kommer att ordna teaterläger för barn under sommaren.

Inte heller Petalax hembygdsförening har planer på att sätta upp någon sommarteater i år. Kerstin Knip, ordförande i Petalax hembygdsförening, hoppas istället på att man kan ordna någon form av jubileum nästa år när det är 40 år sedan föreningens första sommarteater ordnades.

Artikeln uppdaterad 7.5 kl.12.50 med premiärdatum för Korsholms teater och 7.5 kl 14.19 med information om sommarteatern vid Kuddnäs.

Diskussion om artikeln