Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ful förlust för Finland i bronsmatchen – Sverige sopade isen med Smålejonen

Från 2021
Här gör Simon Edvinsson 3–0 för Sverige.
Bildtext Här gör Simon Edvinsson 3–0 för Sverige, trots Niko Huuhtanens försök att stoppa pucken.
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

U18-VM i ishockey började bra för Smålejonens del, men avslutningen blev ett fiasko. I bronsmatchen var Sverige bättre med hela 8–0.

Sverige var bättre hela matchen igenom och vann perioderna med 2–0, 2–0, 4–0.

Skotten fördelade sig dock jämnt: Finland 35 skott, Sverige 36 skott. Men där Finlands målvakter Aku Koskenvuo och Juuso Helomaa totalt räddade 28 skott stod Sveriges Carl Lindbom i vägen för alla 35 skott.

Sade någon att specialsituationer är viktiga i ishockey? Det visade Sverige genom att göra två mål i powerplay och två i numerärt underläge.

Sverige drog på sig fyra utvisningar, men Finland lyckades inte utnyttja en enda av dem.

Sverige lyckades däremot på bred front: 13 spelare fick poäng, varav Isak Rosén, William Strömgren och Oliver Moberg stod för två poäng var.

Rosén fick äran att göra både matchens första mål, i numerärt överläge, samt matchens sista mål, i numerärt underläge.

Finland fick lite plåster på såren i och med att två av lagets spelare, Samu Tuomaala och Aleksi Heimosalmi, valdes till turneringens All Star-lag (se nedan i artikeln). Dessutom utsågs Heimosalmi till bästa back i VM.

Kanada mästare efter flera års paus

Finland har klarat sig bra på U18-nivå under de senaste åren. 2016 och 2018 blev det guld, 2015 och 2017 silver. För två år sedan, 2019, blev det magplask och en sjunde plats, medan coronapandemin satte stopp för VM i fjol.

I finalen var Kanada bättre än Ryssland och Lönnlöven tog sitt första guld i U18-VM sedan 2013. Kanadas segersiffror skrevs 5–3 och den mest effektiva spelaren på plan var Shane Wright med poängen 2+1=3. Kanada har över huvud taget haft svårt i U18-VM: medaljen var den stora hockeynationens första sedan bronset 2015.

För Rysslands del var VM-silvret det andra i rad – 2019 var Sverige bättre. Rysslands senaste VM-guld är så långt bakåt i tiden som 2007.

På ett rent personligt plan fick Ryssland ändå lite guldkant i VM-turneringen i och med att Matvej Mitjkov valdes till turneringens bästa spelare. Den 16-årige anfallaren vann poängligan med poängen 12+4=16. Hans målsumma är den näst högsta i en enskild VM-turnering.

Mitjkov valdes naturligtvis också till bästa anfallare samt till turneringens All Star-lag som ser ut så här:

  • Målvakt: Sergej Ivanov, Ryssland
  • Back: Aleksi Heimosalmi, Finland
  • Back: Brandt Clarke, Kanada
  • Anfallare: Connor Bedard, Kanada
  • Anfallare: Matvej Mitjkov, Ryssland
  • Anfallare: Samu Tuomaala, Finland

Diskussion om artikeln