Braknederlag för Labour i stålstaden Hartlepool – för första gången någonsin får staden en konservativ parlamentsledamot
Oppositionspartiet Labour har lidit ett svidande nederlag i fyllnadsvalet i staden Hartlepool i norra England. För första gången sedan staden fick en parlamentsledamot år 1974 kommer en konservativ att sitta på den pallen.
Det var den konservativa kandidaten Jill Mortimer som vann stort i torsdagens fyllnadsval. Hon fick nästan 52 procent av rösterna mot Labourkandidaten Paul Williams kring 29 procent.
Mortimer är också den första kvinnliga kandidat som har valts som ledamot för Hartlepool.
Hartlepool var en gång en välmående stad. Nu är arbetslösheten där bland den högsta i landet och Hartlepool utsågs nyligen till Englands tionde mest försummade stad.
Labours partiledare i hetluften
Valet i den lilla stålstaden sågs som det stora provet för Labours partiledare Keir Starmer.
Att premiärminister Boris Johnsons Toryparti tog hem segern i staden är ett hårt slag.
Labourpartiet var redan skakat av de konservativas framgångar i valet år 2019, som främst handlande om brexit. Då vann Tories flera mandat i traditionella Labourfästen, den så kallade “röda muren”, i norra England.
Med segern i Hartlepool stärker premiärminister Boris Johnson sin majoritet i parlamentet och ökar trycket på Starmer.
Labourledaren har redan fått skarp kritik för att inte ha lyckats förnya sitt parti efter katastrofvalet år 2019.
Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om hur Labour ska fortsätta framåt.
– Det är en ganska spektakulär helomvändning när det gäller en parlamentsplats som Labour verkligen borde ha försvarat, säger professorn i politik Michael Thrasher till Sky News.
Brittisk supertorsdag
Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen.
I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.
Sammanlagt över 5 000 mandat stod på spel i valen, som var de största i Storbritannien sedan år 1973.
Skottland och självständighetssträvanden i fokus
Mest uppmärksamhet har regionalvalet i Skottland fått, eftersom nationalistpartiet SNP med Nicola Sturgeon i spetsen hoppas vinna majoritet i parlamentet i Edinburgh för att kunna driva igenom en ny folkomröstning om självständighet.
Om SNP misslyckas kommer regeringen i London att hävda att självständighetsdebatten är död.
På valdagen hade SNP en tydlig ledning över Labour och Tories. Men mycket tydde på att partiet kommer att tappa några mandat.
Slutligt resultat från Skottland väntas först på lördag.
Källor: BBC, The Guardian, The Independent, Evening Standard, Sky News