Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinska familjer hotas av vräkning från plats där de bott i 60 år – läget åter spändare mellan palestinier och israeler

Från 2021
Uppdaterad 14.05.2021 11:13.
Konflikt i det palestinska området Sheikh Jarrah i Jerusalem
Bildtext Konflikt mellan israeler och palestinier i det palestinska bostadsområdet Sheikh Jarrah i Jerusalem
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera palestinska familjer som i över 60 år bott i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem riskerar omedelbar vräkning efter ett domstolsutslag. Domstolen konstaterar att marken historiskt har haft judiska ägare.

En israelisk lag gör det möjligt för judar att göra anspråk på mark i östra Jerusalem som ägdes av judar före det arab-israeliska kriget 1948.

Lagen har kritiserats starkt eftersom den inte ger palestinier samma rätt att hävda sin rätt till mark på israeliska områden. Olika aktivistgrupper anklagar israeliska bosättarrörelser och nationalister för att försöka "etniskt rensa" det huvudsakligen palestinska bostadsområdet Sheikh Jarrah.

De israeliska bosättarna hävdar för sin del att de handlar i enighet med lagen.

Israelisk polis griper palestinier i det palestinska området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. 4.5.2021
Bildtext Israeliska säkerhetsstyrkor griper en palestinier i det palestinska området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem 4.5.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Sammandrabbningar nattetid i Sheikh Jarrah

Konflikten om markområdet har lett till våldsamheter nattetid i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. I natt greps femton palestinier efter sammandrabbningar med poliser.

Polisen uppger att demonstranterna stack bilar i brand och slungade stenar utanför ett hus som ockuperats av judiska bosättare.

Markdispyten har pågått länge mellan palestinska flyktingar och judiska bosättare i det strategiska distriktet i östra Jerusalem.

Spänningarna mellan de båda grupperna har ökat under den uppdragna rättsprocess som gäller de palestinska familjernas hem på det markområde som israelerna hävdar att historiskt sett är deras.

Flera dödsskjutningar har förekommit på Västbanken

Israeliska soldater sköt i dag ihjäl två palestinier och skadade allvarligt en tredje nära staden Jenin på den ockuperade Västbanken. De palestinska männen hade öppnat eld mot soldaterna.

I onsdag dödades en 16-årig palestinier av israeliska soldater i samband med en konfrontation i Nablus på Västbanken.  Palestinierna hade kastats stenar och brandbomber mot soldaterna. 

Palestinier måste visa upp identitetsbevis då de ska ta sig in i Jerusalem för att delta i fredagsbönen under muslimernas heliga månad ramadan
Bildtext Palestinierna måste visa upp identitetsbevis när de ska ta sig in i Jerusalem för att delta i fredagsbönen under muslimernas heliga månad ramadan
Bild: AFP / Lehtikuva

Våldsamheterna sammanfaller med de sista fredagsfestligheterna i anslutning till fastemånaden ramadan då tiotusentals palestinier samlas kring al-Aqsa-moskén.  
 

Palestinierna måste passera en gränskontroll innan de kan gå in i Jerusalem för att delta i fredagsbönen
Bildtext Palestinierna måste passera en gränskontroll innan de kan gå in i Jerusalem för att delta i fredagsbönen
Bild: AFP / Lehtikuva

 

"Mycket oroande"

FN har uttryckt sin oro över att det brukats våld och över att polisen har använt vattenkanoner till att spruta illaluktande smutsig vätska mot palestinierna.

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland säger att följderna av försöken att vräka de palestinska flyktingfamiljerna i Sheikh Jarrah och andra bostadsområden i det ockuperade östra Jerusalem är "mycket bekymmersamma".

– Jag uppmanar Israel att omedelbart upphöra med demoleringen och avhysningen av palestinierna med hänvisning till förpliktelser i enlighet med internationell rätt, säger  FN:s sändebud i ett uttalande.

FN:s talesmän i människorättsfrågor, Rupert Colville uppmanar också Israel att genast återta vräkningsbeslutet.

– En ockuperande makt inte kan konfiskera privat egendom på ockuperat område. Vi vill betona att östra Jerusalem utgör en del av ockuperat palestinskt territorium där internationella lagar råder. 
 
 

Palestinier demonstrerar i Ramallah för att visa sin solidaritet med palestinska familjer som hotas av vräkning i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem
Bildtext Palestinier demonstrerar i Ramallah för att visa sin solidaritet med palestinska familjer som hotas av vräkning i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem
Bild: AFP / Lehtikuva

Lokal domstol i Jerusalem: Marken tillhör judarna

Tidigare i år beslutade en lokal domstol i Jerusalem att bostäderna i Sheikh Jarrah enligt lag tillhör judiska familjer - med hänvisning till dokument som gjorts upp då hela det historiska Palestina - inklusive det som i dag är Israel - låg under brittiskt styre.

Judiska målsägande hävdar att deras familjer förlorade sina markområden under kriget i samband med uppkomsten av Israel 1948 - en konflikt då också hundratusentals palestinier  tvångsförflyttades från sina hem. 

Det lokala domstolsbeslutet har gjort palestinierna i området rasande och de ser den nuvarande situationen som ytterligare ett steg i judiska bosättares försök att driva araberna ut ur  östra Jerusalem. 

Lagen ger inte palestinierna samma rätt

Israelisk lag tillåter judar som kan bevisa sin äganderätt till markområden de innehade före 1948 att återfå egendomen.

Lagen ger dock inte palestinierna samma rätt. 

Familjerna i Sheikh Jarrah har letat fram bevis på att deras hem togs ifrån dem av jordanska myndigheter som kontrollerade östra Jerusalem från 1948 till 1967. Jordanien har engagerat sig i processen och har lagt fram dokument som för palestiniernas sak.  

Jordanien varnar

Grannlandet Jordanien har varnat Israel för "provokativa" åtgärder. 

"Att bygga och utvidga bosättningar, konfiskera mark, demolera hem och deportera palestinier från deras hem är olagligt och underminerar alla alla försök att skapa rättvisa och fred", skriver Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi på Twitter.

Israel beslagtog Västbanken och östra Jerusalem 1967 och annekterade senare området - en handling som största delen av det internationella samfundet inte har erkänt. Palestinierna ser områdena som delar av en framtida palestinsk stat.
  

Om palestinierna tillåts överklaga blir processen sannolikt mycket utdragen

Högsta domstolen i Israel har vädjat till båda parter om en kompromiss men eftersom det har misslyckats kommer det på måndag att ordnas en ny domstolsförhandling där målet är att det ska fattas ett beslut om huruvida palestinierna kan överklaga den lägre domstolens beslut. 

En överklagandeprocess kan dra ut på flera år. 

Källor: Reuters, AP, SR