Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lundell och Sallinen ansluter till Lejonens VM-uppladdning: "Så klart är det en stor ära, jag är jätteivrig"

Från 2021
Anton Lundell och Jere Sallinen firar.
Bildtext Anton Lundell och Jere Sallinen får förtroende av Jukka Jalonen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Herrarnas ishockeylandslag är i Vierumäki för ett förberedande VM-läger. Nästa vecka ansluter HIFK-duon Anton Lundell och Jere Sallinen till truppen.

HIFK:s säsong tog slut efter bronsmatchen i onsdags och för de flesta spelarna börjar ett välförtjänt sommarlov.

Men för HIFK-anfallarna Anton Lundells och Jere Sallinens del förlängs säsongen i form av Tjeckiens EHT-turnering, och om allt går som herrarna planerar, fortsätter säsongen med VM i Riga.

– Så klart är det en stor ära, jag är jätteivrig. Jag åker med nästa vecka och ser mycket fram emot det, säger Lundell till Yle Sporten.

– Mitt mål är så klart att vara med i VM-truppen. Jag ska spela enligt mina styrkor och försöka hjälpa laget att klara sig, säger 19-åringen.

Förra veckan tog Lejonlotsen Jukka Jalonen ut ett lag som enligt honom är en "bra mix av ungdomlig iver och erfarenhet". Lundell och Sallinen passar bra in i den devisen: den ena är minsann ung, den andra minst lika erfaren.

Tudelade säsonger

Jere Sallinen var HIFK:s kapten och bästa poängplockare i grundserien med 15+20=35, men hade – liksom några andra av tungviktarna i HIFK – aningen svårt att få i gång alla cylindrar i slutspelet. Jakten på guldet tog slut efter semifinalförlusten mot TPS. Hans poängsaldo blev 4+0=4.

Sallinen har spelat i VM 2014 och 2019 och var med andra ord med när Finland vann sitt tredje VM-guld.

Anton Lundell spelade bara drygt hälften av grundseriematcherna, men snittade nästan en poäng per match och gjorde en ytterst stark säsong (26 matcher, 16+9=25). I slutspelet avtog den goda poängtakten och det blev bara 1+2=3 poäng på åtta matcher.

Lundell debuterade i landslaget i den svenska EHT-turneringen i januari. I juniorsammanhang har han vunnit guld i både U18-VM och U20-VM.

I onsdags fick Avangard Omsks backduo Oliwer Kaski och Ville Pokka också inbjudan till landslaget. Den ursprungliga landslagstruppen hittas här.

I EHT-turneringen nästa vecka möter Lejonen värdnationen Tjeckien på onsdag, Ryssland på torsdag och avrundar mot Sverige på lördag.

Efter Tjeckien-turneringen fastställs VM-truppen som omedelbart åker vidare till Riga.

Diskussion om artikeln