Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Den Stora Älgvandringen avslutas på söndag

Från 2021
en älg i vattnet tittar in i kameran
Bild: SVT

I tre veckors tid har vi följt älgarna på sin väg till sommarbetet. I tusentals år har de traskat och simmat över Ångermanälven vid Kullberg, och precis som två år tidigare har vi kunnat följa deras vandring tack vare ett trettiotal kameror och mikrofoner utplacerade i terrängen.

Även i år har det bjudits på dramatik och spännande stunder, som älgkon som gick genom isen och fick kämpa ordentligt för att komma upp på land igen.

Älgko som försöker ta sig upp ur en vak.
Bildtext Älgkon som gick genom isen fick kämpa för att komma upp igen.
Bild: SVT

Det fanns också stunder då det, för den oinvigda, inte hände någonting. Väntan på att få se de första älgarna anlända till området som kallas Entrén. Redan då satt publiken som klistrad framför skärmarna.

Sändningen inleddes söndag, den 19 april, och det tog till tisdag innan den första älgen visade upp sig. Det var en så pass blyg älg att den syntes långt borta mellan träden i femton sekunder.

Det var tittarna som upptäckte den först. Teamet i kontrollrummet hade inte sett den.

Vi har fått bra respons för vår publikkontakt, vår öppenhet och transparens med produktionen

― Johan Erhag

Projektledaren på SVT, Johan Erhag, konstaterar att det har varit en större publiksuccé än tidigare år.

- Vi har fått bra respons för vår publikkontakt, vår öppenhet och transparens med produktionen, berättar Johan. Älgarna verkar också vana vid det här laget med all teknik i skogen. De har luktat på någon mikrofon, men annars är de erfarna tv-kändisar.

Sändningen från älgvandringen avslutas vid midnatt på söndag 9.5.2021. Älgarna kommer naturligtvis att fortsätta vandra, precis som de gjort sedan stenåldern.

Vad vet du om älgar? Testa dig själv med vårt quiz.

Älgquiz: Hur väl känner du skogens konung?

Den stora älgvandringen kan du följa på Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln