Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Ska man bygga höghus i skärgården?" – Drumsöbor och miljöorganisation oroade för Björkholmens byggplaner

Från 2021
Johanni Larjanko klappar sin hund. Parkmiljö.
Bildtext Johanni Larjanko oroar sig över att naturen på Drumsö inte ska hålla för trycket av invånarna på grannön.
Bild: Yle / Karin Filén

Planen på att bygga en ny stadsdel för flera tusen invånare på Björkholmen i Helsingfors oroar invånare på det närliggande Drumsö. Man ska fylla igen havsområden för att skapa mera markyta. Hur det och alla nya invånare ska påverka skärgårdsmiljön väcker oro.

- Det är med olust man hör om de här planerna.

Det säger Johanni Larjanko som har bott på Drumsö sen 1997. Han är ute i Braxviksparken med sin hund, som ivrigt snusar omkring bland vårdofterna.

Det Larjanko främst oroar sig för är hur de 5000 nya invånarna på Björkholmen ska påverka Drumsö. Antagandet är att björkholmenborna till stor del kommer att använda parker och stränder på Drumsö som rekreationsområde. På Drumsö bor för tillfället ca 24 000 personer.

Bron till Björkholmen från Drumsö. Himlen är mulen, havet grått. På bilden syns båtar uppe på land och röda magasinbyggnader.
Bildtext Björkholmen just nu, sedd från Drumsö.
Bild: Yle / Karin Filén

- Hur ska de rymmas? Hur ska infrastrukturen hålla? Vad gör det åt naturen? Flera tusen personer fler som hela tiden rör sig på ön kan bli en tung belastning på en ganska känslig havsmiljö.

"Inte samma sak som med vattentornet"

Björkholmens metrostation ligger på Drumsösidan. Den kommer att tjäna den nya stadsdelen. Man ska fylla igen havsområden kring Björkholmen för att skapa mera markyta för bostäderna. Ett Ikea-varuhus på ett lock ovanpå Västerleden planeras också.

För tillfället används Björkholmen främst som tillhåll för två segelklubbar, och som vinterförvaringsplats för båtar.

Aktern på båtar på land i vinterförvaring.
Bildtext Båtar på Björkholmen
Bild: Yle / Karin Filén

Att det finns ett behov för att bygga flera bostäder i Helsingfors, det har Larjanko förståelse för. Men att bygga ut i havet är en tråkig utveckling, tycker han.

- Helsingfors har en strategi för att vara en stad vid havet. Att fylla ut en del av det havet med land - det verkar inte så fiffigt. Det måste finnas andra lösningar.

Att drumsöbor har en viss tendens att ogilla förändringar sticker Johanni Larjanko inte under stol med.

- Som då vattentornet skulle rivas. Det var ett stort motstånd mot det, men nu är där en fin park i stället. Man måste ju skilja mellan vad som är viktigt och vad som inte är det. Det här är en stor sak.

"Man är på väg att förändra en känslig skärgårdsmiljö för alltid"

En som också är oroad över hur Björkholmen-projektet kan påverka miljön är Camilla Sederholm, som är verksamhetsledare vid organisationen Natur och Miljö. Hon menar att det har både kortvariga och långvariga effekter.

- Man är på väg att förändra en känslig skärgårdsmiljö för alltid. Det viktiga skulle vara att planera också för andra arter än människan.

Släta skärgårdsklippr, mulen himmel, grått hav.
Bildtext Skärgårdsklippor i stan
Bild: Yle / Karin Filén

Sederholm tror att planerna kommer att öka trycket på Drumsö.

- Det är viktigt för människan att röra sig i naturen. Det är klart att det kommer att öka trycket på all natur som finns i närheten.

Eftersom befolkningen ökar i huvudstadsregionen borde man se till att bevara de naturområden som finns i stället för att förstöra dem, tycker Sederholm.

- Med tanke på det kan man ifrågasätta hela projektet. Ska man bygga höghus i skärgården?

Staden svarar: "Kommer att påverka naturen - kan inte förnekas"

- Ingen kan förneka att naturen på Björkholmen till stor del går förlorad.

Det säger arkitekt Mikko Reinikainen vid Helsingfors stadsmiljösektor.

Han berättar att man nog har tänkt på miljön; Man har undersökt havsströmmarna och har sett till att det finns öppningar som gör att havsområdena norr om Björkholmen ska ha ett tillräckligt vattenflöde. Man har också planer på att bygga ett par konstgjorda kobbar i havet på södra sidan av Björkholmen, där tång kan växa och fiskar gömma sig.

Angående Drumsö säger han att man kan anta att invånarna på Björkholmen kommer att gå på sina promenader och joggingturer på Drumsösidan.

- Nog kommer det till en viss del att öka på slitaget på naturen på Drumsö. Det man kan göra är att tydligt utmärka och förstärka vandringslederna runt Drumsö.

Tallstammar framför hav.
Bildtext Drumsötallar
Bild: Yle / Karin Filén

Och lägger till, hoppfullt:

- Kanske drumsöborna också kan ta sig en promenad till Björkholmen. Ibland.

Helsingfors miljönämnd godkände i tisdags detaljplanen. I sista hand är det stadsfullmäktige som fattar det avgörande beslutet.

Diskussion om artikeln