Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pohjola-Nordens Michael Oksanen kommenterar styrelsens beslut – säger upp sig med omedelbar verkan

Från 2021
Uppdaterad 08.05.2021 12:54.
Michael Oksanen.
Bildtext Michael Oksanen har varit generalsekreterare för Pohjola-Norden sedan slutet av år 2014.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen måste lämna sin post på grund av ekonomiska oegentligheter. Men det har också brustit i Pohjola-Nordens interna praxis och ekonomiska kontroll. På lördag meddelade Michael Oksanen att han säger upp sig med omedelbar verkan.

Pohjola-Nordens förbundsstyrelse har gått igenom en specialrevision. De ekonomiska skadorna ska ännu utredas, framgår av ett pressmeddelande.

Pohjola-Nordens förbundsstyrelse konstaterar att "det finns förutsättningar att häva förbundets generalsekreterare Michael Oksanens tjänsteförhållande".

Det betyder enligt viceordförande Christel Liljeström (SFP) att styrelsen inte längre har förtroende för Oksanen. Han kan söka om avsked eller bli avskedad. Styrelsen möts nästa vecka, eftersom Michael Oksanen ännu har möjlighet att bli hörd i ärendet.

Pohjola-Norden-förbundets generalsekreterare Michael Oksanen har varit avstängd från sin tjänst efter att det framkom att han eventuellt har lyft ogrundade kilometerersättningar och fuskat med sin tjänstebil.

Enligt Hufvudstadsbladets källor har Oksanen använt kring 80 000 euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Säger upp sig med omedelbar verkan

Michael Oksanen ville inte kommentera styrelsens beslut på fredagen, men meddelade på lördag att han säger upp sig med omedelbar verkan.

”Jag har gjort misstag med kilometerersättning och missat att jäva mig då en släkting till mig anställdes på förbundet. Jag är ledsen för de här misstagen och välkomnade den oberoende specialrevision som jag hela tiden för min egen del samarbetat med”, skriver Oksanen i ett pressmeddelande.

Oksanen uppger att han redan i mitten av april meddelat styrelsen att han är villig att avgå självmant, men inte fått respons på förslaget.

Oksanen säger att specialrevisionens resultat nu behandlas till valda delar och genom läckor i offentligheten, utan att han själv fått ta ställning till resultatet eller blivit hörd och kunnat försvara sig inför styrelsen.

“Jag hoppas ändå att oegentligheterna i förbundets förvaltning reds upp och att Pohjola-Norden kan återuppta sitt värdefulla arbete från rent bord”, skriver Oksanen.

Detta har hänt:

  • Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen misstänks för att ha fuskat med sin bilförmån och lyft ogrundade kilometerersättningar. HBL rapporterar om det här i mitten av mars.
  • Pohjola-Nordens styrelse beställer en specialrevision för att granska de misstänkta oegentligheterna och också generellt hur föreningens ekonomi och förvaltning har skötts.
  • Senare framkommer det att Oksanen har varit med om att anställa sin svägerska, utan att berätta om släktskapet för styrelsen.
  • Oksanen har också ett företag tillsammans med en kollega, som styrelsen inte heller har informerats om.
  • För en knapp månad sedan meddelade Oksanen att han drar tillbaka sin kandidatur för SFP i kommunalvalet på Kimitoön.

Vad är Pohjola-Norden?

HBL:s granskning visar att det i Oksanens direktörsavtal inte fanns några bestämmelser om tjänstebil. En tidigare revision som skatteförvaltningen gjort visar att Oksanen har uppgett att han haft tillgång till en leasad bil.

Enligt Skatteförvaltningen har Oksanen därmed haft en bilförmån på mellan 505 och 545 euro.

Skatterevisionen visar också att Oksanen tagit ut alltför stora kilometerersättningar, något som myndigheten betraktar som lön. Pohjola-Norden uppmanades föra in den här lönen i inkomstregistret.

Oksanen har enligt Pohjola-Nordens bokslut från 2019 varit skyldig sin arbetsgivare 7 665 euro. Fordringen har att göra med kilometerersättningarna.

Fältets röst: "En bedrövlig historia"

Larserik Häggman är ordförande för Pohjola-Nordens största lokalavdelning, i Helsingfors. Han talar om "en bedrövlig historia".

Häggman hoppas att man ska gå till botten med saken, också för att rena förbundets anseende. Pohjola-Norden och dess styrelse riskerar ett skamfilat rykte av oegentligheterna.

Det återstår att se hur stor skadan blir och hur misstrogenheten mot förbundet sprider sig, säger Larserik Häggman.

- Vi har redan stött på problemen när folk inte vill delta i vår verksamhet, eftersom de tycker att det här är fel.

Intresset för nordiskt samarbete har minskat också av andra anledningar. Coronapandemin har visat brister i nordisk koordinering. Larserik Häggman har också upplevt att det inte går att locka medlemmar under coronarestriktionerna.

Det är fråga både om ett ansvar för skattepengar och gentemot medlemmarna. Häggman anser det dystert om det skedda leder till problem med statsunderstöd eller sponsorintäkter. Nu kan och får man inte se mellan fingrarna, säger Larserik Häggman.

Christel Liljeström: Förbundet har inte skadats

- Det är klart att möjligheten till ett skamfilat rykte alltid finns när man figurerar i media av de orsaker som förbundet nu har gjort. Men förbundets verksamhet har inte tagit någon skada. Och allt har hanterats på rätt sätt, säger viceordförande Christel Liljeström som är partikamrat med Michael Oksanen.

Det ska ännu utredas hur stora ekonomiska skador som har förorsakats förbundet. Samtidigt utreds vilka kompensationskrav som kan ställas på Oksanen. Christel Liljeström vill inte kommentera hur stora summor det rör sig om.

Samtidigt ska förbundet täppa till de hål som finns i kontrollen av förbundets penninghantering. Förbundsstyrelsen har bestämt att förbundets interna praxis och kontrollförfarande ska förnyas.

Mycket av det som Oksanen har beskyllts för verkar inte ha varit i strid med Pohjola-Nordens nuvarande ekonomiska stadgar.

8.5.2021 Kl 12.54: Artikeln uppdaterades med uppgifter om att Oksanen säger upp sig.

Diskussion om artikeln