Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen i Helsingfors förde i flera år bok över romers aktivitet – biträdande polischef förnekar etnisk profilering men medger att misstag begåtts

Från 2021
Heikki Kopperoinen, biträdande polischef vid polisinrättningen i Helsingfors.
Bildtext Heikki Kopperoinen, biträdande polischef vid polisinrättningen i Helsingfors, anser att det inte handlar om etnisk profilering när polisen förde logg över romers aktivitet.
Bild: Helsingin poliisilaitos.

Enligt uppgifter till Yle har polisinrättningen i Helsingfors systematiskt utövat verksamhet som påminner om etnisk profilering. Polisinrättningen förde bok specifikt över den romska befolkningen i huvudstadsregionen.

Polisen förde bok över romernas rörelser, vilka fordon de använde och i vilka gäng de rörde sig. Samtidigt gjordes också anteckningar om annan information, exempelvis om personer bar knivar eller andra vapen.

Verksamheten var kopplad till de interna riktlinjerna som utfärdades av Helsingfors polisinrättning hösten 2013. Då beordrades polispatruller att med låg tröskel ingripa på eventuella överträdelser som upptäcktes under övervakningen.

Enligt Yles uppgifter tolkades instruktionerna på fältet som att romer kunde stoppas utan juridisk grund och polisen kunde samla in uppgifter om dem.

Information om romernas rörelsemönster registrerades i en så kallad polisblogg – en informell loggbok. Under fyra år samlades tusentals anteckningar. Man slutade använda loggboken sommaren 2017.

Polisstyrelsen har nyligen inlett en utredning om polisinrättningen i Helsingfors verksamhet.

Polisen: Loggen underlättade utredningar om skottlossning romer emellan

Heikki Kopperoinen, biträdande polischef vid polisinrättningen i Helsingfors, säger att beslutet att föra en loggbok var relaterat till skottlossningar i Helsingfors.

Enligt Kopperoinen utredde polisen mellan åren 2013–2017 flera skjutningar i staden, där även civila varit i fara. Kopperoinen berättar att polisutredningarna avslöjade att händelserna tyvärr ofta verkade vara kopplade till romerna.

Enligt polisens uppfattning handlade skjutningarna om gräl mellan olika romsläkten.

– Vi var tvungna att på något sätt ingripa på skjutningarna. Ärendet övervakades och ansträngningar gjordes för att få situationen under kontroll, så att varken civila eller förövare skulle bli träffade av en kula, säger Kopperoinen.

Var det så att det (i loggboken) bara fanns information om den romska befolkningen?

– Den innehöll främst data och fordonsinformation om den romska befolkningen, säger Kopperoinen.

Polisen förnekar etnisk profilering

Kopperoinen bestrider att detta var etnisk profilering av den romska befolkningen i Finland.

Etnisk profilering innebär att polisen riktar in sig på en person på grund av till exempel hans eller hennes etniska bakgrund eller hudfärg. Sådan verksamhet är diskriminerande och förbjuden enligt jämställdhetslagen.

Har polisen i Helsingfors stannat romer just för att de har romsk bakgrund och inte till exempel letat efter ett specifikt fordon kopplat till ett brott?

– Jag anser inte att denna aktivitet på något sätt är etnisk profilering. Jag kan tillägga att polisinrättningen verkligen har kommit långt i dessa frågor de senaste åren. Givetvis kan några misstag ha skett på vägen, men mycket har gått framåt och är fixat.

Kopperoinen säger att poliser som arbetar på fältet de senaste åren har utbildats på många sätt i frågor som rör jämställdhet och personer med utländsk bakgrund.

Kan det hända att poliser på fältet gått för långt i tolkningen av riktlinjerna?

– Jag antar att det kan ha förekommit. Det skulle inte förvåna mig.

– Här måste vi komma ihåg att etnisk bakgrund eller hur en person ser ut inte spelat någon roll i det här fallet. Syftet här har varit att få skjutningarna att upphöra och att ingen skulle dö eller skadas eller något annat, säger Kopperoinen.

Polisen erkänner att man inte längre skulle göra på motsvarande sätt

Enligt Kopperoinen diskuterades användningen av loggboken i avdelningens ledning efter att han började som biträdande polischef sommaren 2017. Man beslutade att man skulle sluta föra logg. Enligt Kopperoinen hade skjutningarna också upphört.

– Det beslutades att denna typ av verksamhet inte skulle fortsätta, eftersom den skulle kunna tolkas fel av någon.

Skulle man fortfarande kunna registrera en enskild etnisk grupps rörelser?

– Mycket har förändrats i världen i det här skedet. Nuförtiden skulle man inte agera så här. Om vi ​​skulle göra samma sak nu, kanske man skulle fundera om det är vettigt och hur det ser ut utifrån.

Har världen förändrats så markant på fyra år?

– Ja. Förändringen är enormt snabb, särskilt i huvudstadsregionen. Sociala medier och samhällsdebatten har förändrat mycket sedan riktlinjerna utfärdades 2013. Då måste också polisen förändras och förstå att arbetet utförs utan att diskriminering förekommer, säger Kopperoinen.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel “Helsingin poliisi piti vuosia kirjaa romanien liikkeistä – apulaispoliisipäällikkö kiistää etnisen profiloinnin mutta myöntää tehdyt virheet” skriven av Kaisu Jansson och Riku Roslund. Texten har översatts av Emil Friman.