Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsrådets kansli hemligstämplar Sanna Marins mejl om begränsningar i rörelsefriheten

Från 2021
Uppdaterad 08.05.2021 16:38.
Justitiekansler Tuomas Pöysti.
Bildtext Justitiekansler Tuomas Pöysti publicerade tidigare sina egna meddelanden till Statsrådets kansli. Bilden är från november 2020.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Statsrådets kansli hemligstämplar e-postmeddelanden som statsminister Sanna Marin (SDP), hennes assistenter och tjänstemän vid Statsrådets kansli skickat till justitiekansler Tuomas Pöysti i samband med förberedelserna för att göra begränsningar i rörelsefriheten. Det uppger nyhetsbyrån STT.

Pöysti har tidigare publicerat sina egna meddelanden, där han till exempel rådgiver Statsrådets kansli om förberedelserna för planerade rörelsebegränsningar.

Då Statsrådets kansli hemlighåller meddelanden som kommit i andra riktningen är det svårt att avgöra huruvida justitiekanslern deltog i utarbetandet av lagen självständigt eller på begäran.

Enligt Statsrådets kansli är uppgifterna, som STT begärt att få, handlingar som utarbetats för myndighetens interna arbete och omfattas inte av offentlighetslagen.

Professor emeritus i förvaltningsrätt Olli Mäenpää och Tomi Voutilainen, professor i offentlig rätt vid Östra Finlands universitet, uppger för STT att beslutet är problematiskt.

– Endast teknisk och trivial kommunikation, som att man frågar om någon kommer på kaffe eller om den är på dåligt humör, faller utanför ramen för offentlighetslagen.

– Jag skulle tro att när man förbereder restriktioner i rörelsefriheten, som handlar om människors rättigheter på ett mycket konkret sätt, kan det inte vara tekniskt, åtminstone inte innehållsmässigt, säger Mäenpää.

Statsrådets kansli har också tidigare hemlighållit coronaförberedelser

Enligt Tomi Voutilainen har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att lagmomentet om internt arbete endast kan tillämpas på sekundära eller obetydliga handlingar. Enligt honom visar meddelandena från Pöysti att detta var material som beskriver utövandet av offentlig makt, vilket gav upphov till en offentlig debatt om Pöystis roll i beslutsfattandet av rörelsebegränsningarna.

I tidigare intervjuer med STT har Mäenpää också kritiserat andra beslut om hemlighållande av dokument från det Marinledda kansliet.

Statsrådets kansli hemlighöll till exempel dokument från coronasamordningsgruppen som STT begärde för ett år sedan och dokumenten om planerade begränsningar i rörelsefriheten i våras.

Marin på Twitter: Allt material som är kopplat till coronaåtgärder ska publiceras

Statsminister Sanna Marin kommenterar Statsrådets kanslis beslut på Twitter.

Redan förra våren har Statsrådets linje varit att allt material som rör coronaåtgärder bör offentliggöras. Så borde man fortsättningsvis göra, skriver Marin.

Uppgifter till HS: Endast ett tomt meddelandefält med bifogat lagutkast skickades till justitiekanslern

Statsministerns medarbetare uppger för Helsingin Sanomat att Marin inte personligen har skickat e-postmeddelanden till Pöysti under förberedelsen av rörelsebegränsningarna.

Endast ett e-postmeddelande skickades från personalen under förberedelserna. Meddelandefältet i e-postmeddelandet var tomt och en version av lagförslaget om rörelsebegränsningar fanns bifogat.

Lagutkastet fördes några timmar senare för regeringsförhandlingar.

Källa: STT, Helsingin Sanomat

Rättelse 8.5 klockan 14.19: Lagen som påtalas i artikeln korrigerad från lagen om offentlig upphandling till det rätta, det vill säga offentlighetslagen.

Artikeln uppdaterades 8.5 klockan 16.38 med uppgifter från Helsingin Sanomat.