Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanens säsong var svajig – medger i sin blogg att träningsupplägget misslyckades: ”Vi var medvetna om riskerna”

Från 2021
Iivo Niskanen åker under FM 2021.
Bildtext Iivo Niskanen tränade hårdare än någonsin men resultaten blev sämre.
Bild: AOP

Medaljsviten i stortävlingar bröts och pallplaceringarna uteblev också i världscupen. Iivo Niskanens säsong blev inte den framgångssaga han hade hoppats. Nu blickar han redan framåt mot OS i Peking.

Den finländska skidkungen har analyserat sin säsong tillsammans med sin personliga tränare Olli Ohtonen. Den största framgången var att han inte var sjuk en enda dag, skriver han på sin blogg på Mehiläinens webbplats.

Att han lyckades hålla sig frisk möjliggjorde en upptrappning av träningsmängderna till personliga rekorden: 1 100 timmar och 7 000 kilometer på snö.

– Dessvärre fördelas medaljer i toppidrotten inte utgående från träningstimmar eller kilometer, skriver Niskanen i sin blogg.

Chansningen misslyckades

Enligt Niskanen var den stora orsaken till den svajiga formen de förändringar han och Ohtonen hade gjort i träningsupplägget.

– Vi var medvetna om riskerna, men vi ville pröva på något nytt och eventuellt få till stånd vassare slutspurter. Jag presterade många lysande testresultat under tränings- och tävlingssäsongen, men också avsevärt fler mediokra under dagar då benen kändes exceptionellt tunga.

Det resulterade i större kast i tävlingsresultaten än tidigare.

– Vissa tävlingar var oerhört lyckade, men ibland kunde jag inte prestera på normal nivå.

Uppskattar sina framgångar ännu mer

Niskanen tog skeden i vacker hand under vintern och återgick till en normalare träningsstruktur. Han upplever att han nådde säsongens bästa form i samband med VM i Oberstdorf.

– Visst varierade insatserna också under VM, men det kändes bra i stafetten och jag kände mig trygg inför huvudtävlingen (femmilen, reds. anm.). Den tävlingen gick som den gick. Misslyckade tävlingar får man aldrig tillbaka och det gör mig bara hungrigare inför fortsättningen.

– Det skulle ju vara exceptionellt om man lyckades vinna sin huvudtävling varje år, så nu kan jag uppskatta mina tidigare framgångar ännu mer.

Niskanens huvudmål nästa vinter är naturligtvis OS i Peking och 15 kilometer klassiskt.

– På den distansen har jag gjort en stor del av mina bästa lopp. I OS i Sotji var jag 0,2 sekunder från en medalj. Redan då var det klart att jag skulle göra ett nytt försök med en hög målsättning åtta år senare.

Diskussion om artikeln