Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marin öppnade kommunalvalskampanjen med känga åt oppositionen

Från 2021
Sanna Marin Portossa.
Bildtext Sanna Marin öppnade SDP:s kommunalvalskampanj med en videokänga mot oppositionen. Marin var själv på toppmöte i Portugal.
Bild: Francisco Seco / EPA

Statsministern och partibasen Sanna Marin deltog i kampanjöppningen med en videohälsning, eftersom hon i dag är i Portugal på EU-toppmöte. Marin passade på att ge oppositionen en känga för EU-stimulanspaketet.

Socialdemokraterna startade i dag sin kampanj inför kommunalvalet i mitten av juni.

På onsdag röstar riksdagen om EU:s stimulanspaket och oppositionen har profilerat sig starkt genom den här omröstningen.

Rikspolitiken borde inte vara kopplad till kommunalvalet, men det är den ändå.

– Finländarna och de finländska kommunerna förtjänar kunniga beslutsfattare som klarar av att samarbeta med andra. Vi behöver beslutsfattare som förhandlar och söker kompromisser samtidigt som de håller fast vid sina egna värderingar, sa Sanna Marin.

Och sådana beslutsfattare hittar man på SDP:s kandidatlistor, fortsatte hon.

SDP:s kampanjstart sköttes över Facebook och Youtube. Programvärd var partisekreteraren Antton Rönnholm.
Bildtext Kommunalvalet borde handla mera om skolor och bibliotek än om stimulanspaket, anser SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm.
Bild: Lehtikuva

Rikspolitiken är en del av kommunalvalet

Kommunalvalet borde handla mera om skolor och bibliotek än om stimulanspaket, anser Socialdemokraterna.

Men rikspolitiken är en del av kommunalvalskampanjen, medger SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm.

– Å andra sidan är det väldigt viktigt att vi kan ta ett beslut i frågan om stimulanspaketet. Rikspolitiken påverkar kommunalvalet mycket mindre än vissa försöker påstå. Det handlar ändå om 300 olika val i Finland och partiernas image har en viss betydelse, men mest handlar det om det lokala, säger Rönnholm.

I partimätningarna ligger SDP nu på tredjeplats inför kommunalvalet.
SDP vill sälja in sig med traditionella kommunala frågor.

– Det handlar om kultur- och fritidsaktiviteter med mera. Det är sådant som vi vet att väljarna tycker att är allra viktigast, säger Rönnholm.

Maria Ohisalo, Sanna Marin och Annika Saarikko.
Bildtext Ett dåligt kommunalval får inte Centern att lämna regeringen, spår SDP-strategerna. Men det verkar inte som om regeringskrisen har gett Centerns Annika Saarikko vind i seglen.
Bild: Lehtikuva

“Ingen regeringskris om det går dåligt för Centern”

Regeringspartnern Centern fortsätter sin kräftgång i partimätningarna.

Många förutspår problem för regeringen om Centern gör ett dåligt valresultat i juni. SDP:s partisekreterare tror inte på en regeringskris.

– Nej inte tror jag det. Centern har just förhandlat och partiet är med fullt i regeringen. Regeringsprogrammet är bra för dem och det har de själva också sagt – så jag ser inga problem, säger Antton Rönnholm.

Diskussion om artikeln