Delar av en kinesisk raket riskerar att slå ner på jordens yta – ett av de största okontrollerade nedslagen någonsin
Just nu tumlar en kinesisk raket okontrollerat runt i jordens omloppsbana och inom det närmaste dygnet kan den krascha ner mot jordens yta.
Raketen Long March 5B sköts upp i rymden den 29 april från Kina, för att transportera byggmaterial till landets kommande rymdstation.
Leveransen av huvudmodulen till rymdstationen "Himmelska palatset" lyckades. Efter det tappade kineserna kontrollen över bärraketen och då började raketens stomme okontrollerat cirkulera i jordens omloppsbana.
Experter har beräknat att raketen ska återinträda i jordens atmosfär under helgen och därefter krascha på jorden. Även om det mesta av raketen antas brinna upp vid återinträdandet, finns en risk att vissa delar av raketen inte gör det.
Enligt Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund är fallet oroväckande. Enligt honom är det ändå osannolikt att raketdelarna träffar ett område där människor bor.
– Jordens yta består till 70 procent av vatten, så det är sannolikt att rester av raketen kommer att falla i havet eller på obebodda landområden, men såklart det finns en möjlighet att delarna träffar en stad eller förort. Men det är omöjligt att säga.
Raketen cirkulerar i omloppsbanan cirka 27 000 kilometer i timmen. Hastigheten och att raketen tumlar runt okontrollerat gör att experter inte kan avgöra exakt var raketen kommer att falla.
För tillfället cirkulerar den på en ett område mellan Madrid, Peking och New York i norr till Chile och Nya Zeeland i söder.
Enligt de senaste bedömningarna kommer raketen att falla mellan lördag kväll och lunchtid på söndagen.
Då raketen återinträder i atmosfären kan experter räkna ut ett sextimmars tidsfönster för när raketen kommer att landa.
Kina kritiseras för den okontrollerade landningen
Sedan 1990 har inget som väger över 10 ton lämnats i jordens omloppsbana för att landa okontrollerat.
Long March 5B väger cirka 21 ton, vilket alltså innebär att raketen är en av rymdhistoriens största objekt vars landning på jorden man inte kan kontrollera.

Att raketen lämnats vind för våg i rymden har kritiserats av många.
Astrofysikern Jonathan McDowell från Harvards Universitys center för astrofysik säger till tidningen The Guardian att det är vårdslöst av Kina.
– Man borde inte få låta föremål som väger över 10 ton landa okontrollerat.
Kina har även förut låtit raketer landa okontrollerat. I maj 2020 föll bitar av en annan Long march-raket ner över Elfenbenskusten. Då var det endast byggnader som tog skada.
– Största delen av raketen brann upp före den landade, men enorma metallbitar träffade marken. Vi kan skatta oss lyckliga att ingen skadade sig, säger McDowell.
McDowell säger att det att raketen återinträder i atmosfären och exploderar där kan efterliknas en flygplansolycka där delarna sprids på en 185 000 kilometer lång strimma.
“Tär på Kinas anseende”
Enligt McDowell har de flesta andra länder byggt sina rymdfarkoster så att de går att undvika stora, okontrollerade landningar. Det här efter att delar av NASA:s rymdstation föll ner från jordens omloppsbana i juli 1979 och spreds över landområden i Australien.
Också Marcus Rosenlund tycker det är konstigt att Kina inte har bättre kontroll över sina raketer.
– Det är konstigt att kineserna inte lärt sig handskas med dessa raketer. Något sådant här händer varken NASA:s eller Elon Musks raketer - de landar kontrollerat.
Enligt Rosenlund tär fallet på Kinas anseende som rymdnation.
– Nog är det pinsamt för kineserna att sådant här sker. Kina har stora ambitioner när det kommer till rymden, de försöker aktivera sig och kan ses som arvtagare till Sovjetunionen i rymdkapplöpningen mot NASA. Men det har inte lyckats så bra hittills.
Källor: The Guardian, Reuters