Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug underskred det finländska rekordet men missade OS-gränsen

Från 2021
Therese Johaug löper på Bislett och kollar klockan.
Bildtext Therese Johaug är ett uthållighetsfenomen. (Arkivbild)
Bild: AOP

Skiddrottningen Therese Johaug kommer inta att representera Norge i sommar-OS i Tokyo. Johaug klarade inte OS-gränsen på 10 000 meter i tävlingar på Bislett, men presterade en tid av världsklass.

Johaug satte personligt rekord då hon klockades för 31.33,15. Hon blev dryga åtta sekunder från OS-gränsen som är 31.25. Norskans nya rekordtid är förträfflig – Annemari Sandells finländska rekord lyder exempelvis 31.40,42.

Johaug hade hjälp av en ljushare under loppet och höll länge ett bra tempo. Efter drygt halva tävlingen tappade hon emellertid terräng jämfört med den fart som skulle ha krävts för OS-gränsen.

Men hon putsade det rekord hon satte i fjol med över sju sekunder.

– Jag är otroligt glad över att ha löpt nytt personligt rekord,sade Johaug till NRK efter loppet.

OS i Peking är målet

Hon avslöjade i samma intervju att hon inte skulle ha åkt till Tokyo även om han hade klarat OS-gränsen.

– Mitt mål är OS i Peking i vinter. Jag gjorde detta för att få motivation, säger hon.

Trots sina stora framgångar i längdskidåkning så saknar hon fortfarande ett individuellt OS-guld. Om hon tar det i Peking, kan hon tänka sig att satsa på VM och EM i friidrott nästa år.

– Det skulle vara kul. Jag känner att jag har kapaciteten. Men det tekniska på banan måste jag bli bättre på, säger Johaug.

Norges stora långdistansstjärna, den dubbla EM-medaljören, Karoline Bjerkeli Grøvdal vann loppet på personliga rekordet 30.51,37. Hon bevisade med sin insats på Bislett att hon blir att räkna med i OS i Tokyo i sommar.