Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket få arbetsresor från storföretag i Vasa till Indien just nu och anvisningar följs till punkt och pricka: "Vi sätter hälsan främst för oss alla"

Från 2021
Helsingfors-Vanda flygplats den 26.3.2021
Bildtext Resandet antas öka i sommar vilket kräver mer resurser för hälsogranskning och coronatestning vid flygplatserna. Österbottens coronasamordningsgrupp har efterlyst ett ännu mer vattentätt system för testerna.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Arbetsresor till Indien övervägs just nu ytterst noggrant och personal åker iväg endast om det är absolut nödvändigt, uppger stora arbetsgivare i Vasa. Citec har tvärstopp för resor till Indien, medan Wärtsilä fortfarande tillåter enstaka resor.

Under veckans gång har det annars stillsamma coronaläget i Österbotten endast rubbats av oron för att nya fall kommer in från utlandet, och däribland Indien som är svårt härjat av pandemin.

Vid flera av de större arbetsgivarna i Vasa är man ytterst medvetna om att resor till Indien just nu innebär stora risker, särskilt för den anställde som åker iväg men förstås även i förlängningen för andra österbottningar ifall en resenär hämtar smitta med sig hem.

Peter Sund är säkerhetsansvarig på Wärtsilä och ordförande i bolagets krisgrupp. Han berättar att resor görs endast om de är absolut nödvändiga. Det gäller resor till alla länder och Indien är inget undantag.

- I praktiken är det mycket hög tröskel för att resa dit just nu. En resa ska vara av kritisk betydelse för att komma på fråga, säger Sund.

Wärtsiläs logo på röd tegelvägg.
Bildtext Om ett digitalt möte kan ersätta resan blir det ingen resa, det är policyn vid Wärtsilä just nu.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Under dagen då intervjun med Sund görs befinner sig ett drygt tiotal av Wärtsiläs anställda på resa i Indien, men ingen av dem finländare. Varje resa har först godkänts i tre steg. Först bedöms hur nödvändig resan är, sedan tar man reda på om resan är möjlig rent logistiskt och därpå bedömer man hur riskabel resan är ur hälsosynvinkel.

- Just nu råder så hög risk att vi begränsar resandet, säger Sund.

Om en resa ändå görs så följer bolaget alla restriktioner och rekommendationer som finns i de olika länderna. Det kan vara allt från att ett negativt coronatest krävs till karantän av olika längd. Därtill lägger bolaget till egna försiktighetsåtgärder.

- Våra anställda använder till exempel ansiktsmask som ger ett större skydd än de kirurgiska maskerna, alltså sådana som filtrerar inandningsluften.

Tvärstopp för Indienresor

Peter Sund ser ändå inte Indien som något specialfall. Eftersom pandemin redan har pågått i ett och ett halvt år har det hunnit bli rutin inom Wärtsilä att man överväger resor till något land där smittspridningsläget för tillfället är allvarligt och säkerhetsföreskrifterna appliceras på varje resa, konstaterar han.

På Citec, med omkring 400 anställda i Finland, agerar man väldigt långt på samma sätt, berättar vd Johan Westermarck. Men för resor till Indien gäller ändå ett tvärstopp just nu.

- Överlag gäller att vi reser endast på nödvändiga resor, men just nu reser vi inte alls till Indien. Och det finns inget resande mellan Indien och våra enheter i andra länder heller, säger Westermarck.

Johan Westermarck är vd på Citec sedan december 2017.
Bildtext Citec har sitt huvudkontor i Vasa. Johan Westermarck är verkställande direktör.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Citecs allra största enhet finns i Indien och normalt reser man flitigt dit från Finland och andra länder.

- En hel del av våra experter och jag själv brukar också resa till Indien minst fyra eller fem gånger i året.

Före pandemin säger Westermarck att man skulle ha klassat det rådande läget som en katastrof för bolaget. Men året som gått har visat att verksamheten fungerar rätt bra också utan det myckna resandet. Videomöten har till stor del ersatt möten ansikte mot ansikte.

- Människor känner ändå varandra sedan tidigare och vet hur man ska göra saker och ting, så teamsmöten fungerar ganska bra. Givetvis kommer det ett skede när man måste resa, men det går mycket bättre än vi hade förväntat oss.

Hårdare regler vid gränsen?

I tisdags uppgav Österbottens coronasamordningsgrupp att man bett Institutet för hälsa och välfärd (THL) och social- och hälsovårdsministeriet ta en titt på de gällande reglerna för inresande.

Gruppen skulle vilja se att alla som anländer från utlandet till en flygplats i Finland genomgår coronatest på flygplatsen. Som det är nu undgår en del resenärer testning på flygplatsen om de kan uppvisa ett negativt coronatest som tagits tidigast 72 timmar innan man stigit ombord på flygplanet.

Johan Westermarck skulle inte ha något emot en skärpning, så att test vore obligatoriskt för alla.

- Jag tycker det är en bra idé, för det är ingenting att leka med de här sakerna. Om vi har verktyg för att kontrollera det här viruset så ska vi använda dem.

Maria Ohisalo, inrikesminister och ordförande för De gröna, besökte Österbotten under fredagen och svarade då på Yle Österbottens frågor om praxisen vid flygplatserna.

Ohisalo poängterar att det dels är fråga om juridik och dels om resurser.

- Det är social- och hälsovårdsministeriet som kan utforma den lagstiftning som krävs. Men samtidigt vet vi att folk nu kommer att börja resa mer, så det kommer att kräva mycket resurser, personal som testar och läkare som kan sätta folk i karantän, säger Ohisalo.

Inrikesminister Maria Ohisalo står på gågatan i Jakobstad.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) träffade väljare i Jakobstad på fredagen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Hon berättar att ministeriet med familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i spetsen har påbörjat arbetet.

Följer de anvisningar som finns

Än så länge får företagen och alla andra som reser alltså ty sig till de existerande anvisningarna från THL.

Anvisningarna är omfattande och kräver bland annat hälsoundersökning på flygplatsen för alla som reser in från riskländer, samt coronatest eller kontroll av coronatest på flygplatsen. Parallellt rekommenderas 14 dagars frivillig karantän för alla som inte tar ett coronatest vid inresa, alternativt karantän tills ett negativt resultat kommer från ett coronatest som tas 72 timmar efter inresa.

Vid både Wärtsilä och Citec betonar man att man följer anvisningarna från THL.

- Vi sätter hälsan främst för oss alla, säger Johan Westermarck.

Diskussion om artikeln