Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Majoritet för självständighetssträvande partier i Skottlands parlamentsval – stor seger för SNP

Från 2021
Nicola Sturgeon omringad av media.
Bildtext Partiet Scottish National Party blir störst i parlamentet. Partiledaren Nicola Sturgeon har utlovat en folkomröstning om självständighet ifall frågan skulle få majoritet i parlamentet. För att uppnå majoritet behövs 65 av 129 mandat – SNP landade på 64.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rösterna i Skottland är räknade och mandaten utdelade. Det självständighetssträvande partiet SNP är störst med 64 av 129 mandat, vilket är en ökning på ett mandat.

Det ger inte partiet majoritet i parlamentet, men självständighetsfrågan får ändå majoritetsstöd i parlamentet eftersom de gröna är för en folkomröstning.

De gröna var valets vinnare, med en stor ökad röstprocent jämfört med det förra valet år 2016. De får åtta mandat, en ökning på två mandat.

Liberaldemokraterna får fyra mandat, de konservativa 31 och arbetarpartiet Labour 22.

SNP:s partiordförande Nicola Sturgeon har lovat ordna en folkomröstning om självständighet före slutet av 2023. Valet har i stort sett präglats av självständighetsfrågan.

Mandaten i valkretsarna Galloway and West Dumfries och Aberdeenshire West, som kunde ha gett SNP majoritet, gick till de konservativa.

SNP hoppas på folkomröstning

Sturgeon säger att hon är nöjd med resultatet och att hon hoppas på att premiärminister Boris Johnson tillåter en folkomröstning.

– De som går emot folkomröstningen står i vägen för det skotska folket, säger hon.

Johnson har i en intervju med tidningen The Daily Telegraph sagt att han anser att de skulle vara oansvarigt och ansvarslöst att nu hålla en folkomröstning om skotsk självständighet.

Det har spekulerats om att de gröna och SNP skulle bilda en koalitionsregering, eftersom båda är för självständighet.

Källor: Reuters, BBC, AFP

Diskussion om artikeln