Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Friidrottssäsongen inleds med terräng-FM

Från 2021
Uppdaterad 09.05.2021 16:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

FM i terränglöpning kan komma att bjuda på riktigt "brittiska" förhållanden i Joensuu i dag. Femhundra löpare ska vara med, och på förhand sett är affischnamnet Topi Raitanen. Hinderstjärnan ska köra hårt med sig själv och sina motståndare. Han ska ha säsongen i gång, och det ska kännas.

FM i terränglöpning, Laulurinne, Joensuu

Kommentator: Leif Lampenius
TV2 och Arenan kl. 16.00-17.55

Programmet är inte längre tillgängligt

Ett tjockt snötäcke lade sig över arenan på fredagen. Ihållande regn och rusk rådde i går. I dag ska det bli bättre. FM i terränglöpning är nu tillbaka på sin gamla plats, på morsdagen.

Det finns också de som minns fjolårets till hösten uppskjutna FM med värme. Inte minst för att olika uthållighetsgrenar då igen var så väl representerade.

Efter de senaste dagarnas vårslask kommer banan delvis att vara verkligt utmanande och rentav otrevlig att löpa på. Blöta parkvägar och grässlänter utgör underlaget, och höjdskillnaden räcker också till.

På herrarnas 4 km går ett stort sällskap för medalj. Raitanen utmanas kanske närmast av Hannu Granberg, Konsta Hämäläinen och Ossi Kekki. Till de mest intressanta på 10 km hör Jaakko Piesanen, landsvägsmästaren Jarkko Järvenpää, Antti Ihamäki och IK Falkens Björn Sandler.

Nathalie Blomqvist är ett starkt SFI-kort

Fyrakilometersloppet på eftermiddagen blir en rysare. IK Falkens Nathalie Blomqvist, 20 år nyss, väljer att löpa i damklass och motstånd kommer hon att få.

Kristiina Mäki har nämligen anlänt från Tjeckien som rätt nybliven mamma för att göra sin första tävling på länge och Kaisa Tyni verkar vara i utmärkt form.

Löper Nathalie Blomqvist ifrån dem? Se där en av dagens FM-frågor. Också Sofie Lövdal gör en start som väcker intresse.

Vad gör JVM-medaljören Alexander Ståhlberg?

I de kvinnliga junioråldrarna har finländsk uthållighetslöpning en klart bredare topp än på länge. Också i pojkklasserna kommer en mängd starka löften till start. Som Eemil Helander i U23-klassen, i sin första tävling efter det definitiva grenvalet. Han är nu löpare.

Stort intresse tilldrar sig också loppet i klassen pojkar 19 år. Inte minst på grund av en duo från IF VOM. Oravaiskillarna Leonard Markén och Alexander Ståhlberg är i Joensuu för att njuta av en utmaning.

Leo Markén vann ifjol bland 17-åringarna och Alexander Ståhlberg var femma i H19. Idag är Ståhlberg trefaldig JVM-medaljör på skidor. Stjärnskottet Tuure Haapanen och Wäinö Hautala hör till dem som blir svårast att besegra.

Hela FM-söndagen i Joensuu med alla 12 tävlingslopp från start till mål kan man följa med på Arenan. Streamen saknar referat men i den ingår samtliga intervjuer, på finska eller svenska, som görs under dagen.

FM i terränglöpning, Joensuu (ej referat)

Arenan kl. 10.40-18.00

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln