Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska socialdemokrater utsåg sin kandidat till posten som förbundskansler – finansminister Scholz har de starkaste meriterna men inga större chanser att bli kansler

Från 2021
Olaf scholz står på ett podium - i bakgrunden syns stora bokstäver i rött som bokstaverar SPD
Bildtext Över 96 procent av delegaterna vid partimötet ställde sig bakom Scholz kandidatur.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tyskland har socialdemokraterna under söndagen officiellt utsett finansminister Olaf Scholz till partiets kandidat för posten som förbundskansler efter valet i september. Trots att socialdemokraterna inte räknas några större chanser till posten var det en kämplysten Scholz som i dag accepterade kandidaturen.

– Ytterligare en av kristdemokraterna ledd regering är en riskfaktor när det kommer till välståndet och att säkra arbetsplatserna i landet, konstaterade Olaf Scholz som vid ett extra insatt partimöte officiellt utsågs till socialdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler.

Olaf scholz talar till publik
Bildtext Av kandidaterna till posten som förbundskansler är Olaf Scholz den som har suttit på de tyngsta posterna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 96 procent av delegaterna vid partimötet ställde sig bakom Scholz kandidatur.

I motsats till kristdemokraterna och de gröna har nomineringen av Olaf Scholz varken varit någon tvistefråga eller överraskning.

Det har ända sedan augusti i fjol stått klart att det är den sittande finansministern och vicekanslern Scholz som kommer att leda valkampanjen inom SPD.

Scholz, som tidigare också har varit borgmästare i Hamburg, hör till de tyska politiker som inte gör värst mycket väsen av sig och bland största delen av väljarna väcker han knappast några större känslor.

Trots att Scholz sedan flera år har varit socialdemokraternas toppolitiker förlorade han ändå år 2019 ordförandevalet inom partiet till den rätt okända duon Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans.

Att det skulle vara just Scholz som efter valet efterträder Angela Merkel som Tysklands förbundskansler är ändå inte värst sannolikt.

I opinionsmätningarna ligger hans SPD på plats tre, långt efter kristdemokraterna och de gröna som för tillfället ligger så gott som jämsides i topp.

Hamnar i skuggan av Laschet och Baerbock?

Den saklige och stillsamme Scholz saknar ändå inte politisk erfarenhet. Av kandidaterna till posten som förbundskansler är han den som har suttit på de tyngsta posterna.

Som arbetsminister bidrog han till att Tyskland klarade sig utan större problem genom finanskrisen under åren 2008 och 2009. I samband med coronapandemin har han snabbt fått ihop stöd- och konjunkturpaket för den tyska ekonomin.

Trots sin betydligt större erfarenhet förväntas Scholz ändå i valkampanjen hamna i skuggan av kristdemokraten Armin Laschet och de grönas Annalena Baerbock, som för den hårdaste kampen om kanslerposten.

Armin Laschet
Bildtext Armin Laschet
Bild: Filip Singer / EPA
Annalena Baerbock står vid ett podium och talar.
Bildtext Annalena Baerbock

Scholz vägrar ändå se loppet som kört. I intervjuer har han fört fram att andelen osäkra väljare är stor och att han ser det som möjligt att SPD i valet i september kan nå upp till resultat på långt över 25 procent – och på så sätt också komma inom räckhåll för kanslerposten

Med tanke på att man i nuläget ligger på ungefär 15 procent, så ska Scholz och SPD nog övertyga i valkampanjen.

Olaf Scholz har ändå också en del politiska skandaler på nacken. Under sin tid som borgmästare i Hamburg har han haft nära kontakter till en av de banker som var inblandade i det aktieutdelningsfusk som avslöjades år 2018.

Som finansminister har Scholz dessutom haft ansvaret för den tyska finansinspektionen BaFin, som har hamnat i tvivelaktigt ljus på grund av bristande kontroll i samband med miljardskandalen inom bolaget Wirecard.

Diskussion om artikeln