Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett tusental migranter kom till italienska Lampedusa under söndagen

Från 2021
En av de många båtarna som kom till Lampedusa på söndagen.
Bildtext En av de många båtarna som kom till Lampedusa på söndagen.
Bild: EPA-EFE/ANSA

Redan tidigt på söndag eftermiddag rapporterade italienska medier att ett tusental migranter i åtminstone fem olika båtar hade kommit till ön Lampedusa under dagens lopp.

Italiens sydligaste ö, Lampedusa är ett av de vanligaste målen för migranter som lämnat hamnar i Tunisien eller Libyen för att ta sig över Medelhavet till Europa. Det här är också en av de dödligaste migrantrutterna i världen.

Under söndagen har det varit svårt att hålla räkningen på alla migrantbåtar, men enligt rapporter från exempelvis det italienska public service-bolaget Rai så har två av båtarna haft kring 400 migranter ombord och sedan har övriga båtar transporterat några tiotal människor.

- Migranterna kommer nu igen då vädret blivit bättre, vi måste återuppta diskussionen om invandringsfrågan, sade stadsdirektören i Lampedusa Toto Martello till Rai, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt hotar myndigheter på Sicilien med att igen stoppa och eventuellt beslagta räddningsfartyget Sea-Watch 4, som drivs av tyska Sea Watch.

Myndigheterna hänvisar till säkerhetsskäl. Under en inspektion ska kustbevakningen ha hittat för många flytvästar ombord. Enligt myndigheterna är båtens avloppssystem otillräckligt för det potentiella antalet passagerare.

Sea Watch-aktivister hävdar att hela inspektionen egentligen syftade till att återigen stoppa fartyget, som myndigheterna nyligen höll kvar i Palermo i sex månader.

"Vi hoppas att myndigheterna inte försöker hindra oss från att åka till centrala Medelhavet med hjälp av absurda anklagelser, som vi redan vant oss vid" skrev Sea-Watch Italy på Twitter i fredags.

Systerfartyget Sea-Watch 3 beslagtogs av italienska myndigheter i mars, med hänvisning till sjösäkerhet.

De här ideella organisationerna som räddar migranter i sjönöd på Medelhavet har också beskyllts för att samarbeta med libyska människosmugglare. Anklagelser som organisationerna bestämt avvisar.

Källor: AFP, Rai, STT, Yle