Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadefria Nathalie Blomqvist glänste i terräng-FM – nu är hon mästare också i damklassen: ”Jag är positivt överraskad”

Från 2021
Uppdaterad 09.05.2021 19:29.
Nathalie Blomqvist i terräng-FM.
Bildtext Nathalie Blomqvist var bäst av alla på 4 km i terräng-FM.
Bild: Jami Ivanoff/All Over Press

När Nathalie Blomqvist är skadefri går det undan i tävlingar. Det visade hon i terräng-FM där hon blev guldmedaljör på den kortare distansen i damklassen. Jag förväntade mig en bra placering, säger hon till Yle Sporten.

I höstas vann IK Falkens Nathalie Blomqvist guld i 19-årsklassen i terräng-FM och även i årets mästerskap skulle hon att fått tävla mot juniorer. Men Blomqvist ville ha tuffare motstånd och ställde sig på startlinjen mot seniorer.

I det fyra kilometer långa loppet var det 20-åriga Blomqvist som tog hand om tätpositionen direkt, och hon var även först över mållinjen. Blomqvist besegrade Kristiina Mäki med fem sekunder.

– Jag förväntade mig en bra placering, men jag är nog positivt överraskad över att det gick så här bra. Det var också en strong insats av Kristiina Mäki, säger Blomqvist till Yle Sporten.

I fjol förstördes Blomqvists säsong av en skada och hon gjorde inte ett enda lopp på bana. I år är läget betydligt bättre. Redan i vintras visade hon att hon är tillbaka på allvar med starka insatser under inomhussäsongen.

– Det är nog en lättnad nu, jag får följa planen och är verkligen taggad inför sommarens tävlingar. Jag har fått träningssällskap och det har pushat mig, säger Blomqvist.

Hur ser tiden ut fram till att bansäsongen börjar?

– Jag planerar att ha ett hemmaläger de kommande tre veckorna och göra den viktigaste träningen inför säsongen. Både grund- och fartuthålligheten har gått framåt och allt går mycket snabbare och lättare, säger Blomqvist.

Säsongens huvudmål för Nathalie Blomqvist är U23-EM i Bergen i juli.

– Jag hoppas att jag har min bästa dag då, troligen blir det 1500 meter jag löper, säger hon.

Resultat:

Damer 4 km:

1. Nathalie Blomqvist IK Falken 13:21
2. Kristiina Mäki Lahden Ahkera +5
3. Suvi Selvenius Helsingin Kisa-Veikot +57

Herrar 4 km:

1. Topi Raitanen Helsingin Kisa-Veikot 11.32
2. Ossi Kekki Lahden Ahkera +11
3. Hannu Granberg Lahden Ahkera +29

Samtliga resultat från tävlingarna hittar du här.

Diskussion om artikeln