Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens F1-expert: Ingen spricka i fasaden i Mercedes – stallchefen om Valtteri Bottas läge i Barcelona: "Var garanterat irriterande"

Från 2021
Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Bildtext Lewis Hamilton och Valtteri Bottas fick fira tillsammans med stallet i Barcelona.
Bild: AFP / Lehtikuva

Valtteri Bottas spelade andrafiolen – igen. Brittiska tv-kanalen Sky spekulerar om en kyligare relation mellan Bottas och Lewis Hamilton. Inget att spekulera om, tycker Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Säsongens fjärde F1-lopp blev ingen kavalkad i omkörningar och enorm dramatik. Mercedes satte sin taktik till fullo – och då vann Lewis Hamilton klart före Max Verstappen.

– En perfekt strategi från hela teamet och det fanns inget att diskutera. Lewis var klart snabbare på mediumdäcken och det spelade en stor roll på sista varven, säger Fredrik af Petersens.

I jakten på ledaren Max Verstappen – efter andra depåstoppet – körde Hamilton ursinnigt och åt upp tid i ett huj. I samma veva uppstod en situation där Hamilton skulle förbi sin stallkamrat Valtteri Bottas.

Bottas fick order om att släppa förbi Hamilton, men finländaren vek inte omedelbart åt sidan. Något som fick brittiska tv-kanalen Sky att spekulera i en liten spricka i fasaden i Mercedes.

– Jag tror att relationen mellan de två är lika bra som tidigare. Lewis kanske påpekar det hela efter loppet och säger att Valtteri kunde ha släppt fram honom lite enklare, men samtidigt kör Valtteri också sitt lopp. Och Lewis vann, så jag ser inga problem, säger af Petersens.

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Bildtext Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Bild: xpbimages.com

Af Petersens påminner också om ett par lopp då Bottas väldigt tydligt har tvingats köra åt sidan för att släppa fram Hamilton.

– Till exempel var det pinsamt att se det en gång i Azerbajdzjan. Då var det så himla tydligt. Det kan ha funnits i bakhuvudet på Valtteri. Han ville knappast göra det svårt för Lewis, men han körde inte åt sidan. Det här är trots allt motorsport.

Wolff: "Garanterat irriterande för Valtteri"

Mercedes stallchef Toto Wolff säger enligt Ilta-Sanomat att det inte finns orsak att älta det hela.

– Lewis hade en annan taktik och vi hade eventuellt önskat att han hade kommit förbi lite snabbare, men vi fick resultatet som vi var ute efter. Jag kan också sätta mig i Valtteris situation. Han hade en svår dag och läget var garanterat irriterande.

Och precis som Fredrik af Petersens konstaterar: Lewis Hamilton vann ändå loppet.

– Om vi hade förlorat segern på grund av det hade jag varit mer kritisk. Vi kan lära oss av detta och får diskutera, säger Wolff.

Tufft för Räikkönen

Det är väldigt svårt att köra om i Barcelona och därför blev starten ödesdiger för Bottas. Han tappade sin tredjeplats till Charles Leclerc och körde många varv bakom monegasken.

– Jag tror att han blev lite försiktig i starten när han såg hur tajt det var mellan Max och Lewis. Han ville inte bli inblandad i något. Sen tog han tillbaka sin tredjeplats och tog det som var möjligt, säger af Petersens.

Den andre finländaren Kimi Räikkönen hade ett knepigt utgångsläge efter kvalet och slutade tolva.

– Det är inget fel på hans inställning eller motivation, men problemen sitter i bilen. Alfa Romeo är ett av de minsta stallen och då är inte lätt att utveckla bilen. De har inte samma ekonomiska muskler.

F1-säsongen fortsätter om två veckor i Monaco – den legendariska stadsbanan som brukar bjuda på lopp utan många omkörningar.

– Den stora frågan är hur styrkeförhållandet ser ut mellan Mercedes och Red Bull där. Det är svårkört i Monaco och på flera ställen handlar det om millimeter, säger af Petersens.