Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ som vill införa obligatorisk registrering och sterilisering för katter går vidare till riksdagen

Från 2021
En kattunge.
Bildtext Initiativet samlade 50 000 underskrifter på två månader och går vidare till riksdagen.
Bild: Merja Fröberg

Under coronaåret 2020 skaffades fler husdjur än tidigare, av vilka många har övergetts. Medborgarinitiativet Kattkrisen under kontroll, som vill få pejl på frigående och övergivna katter, har samlat 50 000 underskrifter och kommer att gå vidare till riksdagen.

Medborgarinitiativet yrkar på två huvudsaker: Att okontrollerad förökning borde klassas som lagbrott och att alla katter ska registreras och märkas med identifikation.

Enligt Djurskyddet i Finland SEY överges cirka 20 000 katter per år, men de verkliga siffrorna kan vara ännu större. Det är svårt att veta, eftersom det saknas ett utförligt register på omhändertagna katter i Finland.

Katter i okontrollerade populationer lider ofta av inavel

Svenska Yle skrev år 2018 om kattkrisen och den ökande populationen i Finland. Enligt medborgarinitiativets förslag skulle de frigående katternas okontrollerade förökning förhindras genom att låta kastrera eller sterilisera dem.

Kattpopulationerna är ett problem, både enligt SEY och enligt veterinärer som svarat på deras enkät. I okontrollerade populationer lider katterna ofta av inavel och hälsoproblem.

Medborgarinitiativet vill se att alla katter märks med identifierande mikrochip och registreras i ett nationellt register, för att undvika djurskyddsbrott och spara djurskyddsresurser.