Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyjs ryske läkare återfunnen – tog sig ut ur skogen och sökte sig till by

Från 2021
Uppdaterad 10.05.2021 13:24.
Alexander Murachovskij, som då var chefsläkare vid akutsjukhuset i Omsk, intervjuades av medier den 21 augusti 2020.
Bildtext Alexander Murachovskij, som då var chefsläkare vid akutsjukhuset i Omsk, intervjuades av medier den 21 augusti 2020.
Bild: EPA-EFE/MAXIM KARMAYEV

Den ryske chefsläkaren, som ansvarade för vården av den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i sibiriska Omsk, har återfunnits välbehållen.

Läkaren Alexander Murachovskij försvann under en jakttur i västra Sibirien på fredagen. Hans fyrhjuling hittades då övergiven i skogen.

Hans vänner letade efter honom tills de rapporterade försvinnandet till polisen på lördagen och en sökinsats inleddes. Myndigheter och frivilliga har letat efter den försvunna läkaren i den svåra terrängen men sökinsatsen gav inget resultat.

Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA hittade Murachovskij själv ut ur skogen och tog sig till byn Basly. Nyhetsbyrån rapporterar att Murachovskij är vid god hälsa men att han förts till sjukhus som en försiktighetsåtgärd.

Enligt Murachovskij blev Navalnyj inte förgiftad

Murachovskij var chefsläkare för akutsjukhuset i Omsk då Kremlkritikern Aleksej Navalnyj insjuknade under en flygresa och flygplanet nödlandade i Omsk i augusti i fjol.

Navalnyj vårdades där några dagar innan han flyttades till Tyskland för vård vid Charité-sjukhuset i Berlin.

Murachovskij och hans team i Omsk förnekade hela tiden att Navalnyj skulle ha blivit förgiftad. De menade i stället att Navalnyj hade en inflammation i bukspottskörteln och problem med ämnesomsättningen.

Läkarna i Berlin konstaterade genast förgiftning. Senare hittade flera europeiska laboratorier och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPWC) spår av nervgiftet novitjok i Navalnyjs blod.

Senare under hösten befordrades Murachovskij. Han utnämndes till chef för Omsk-regionens hälsovårdsmyndighet och blev alltså regionens hälsominister.

Två dödsfall bland läkare i sjukhuset

Efter att Navalnyj vårdades i Omsk har två läkare vid samma sjukhus dött.

Sergej Maximishin, som ska ha varit direkt ansvarig för vården av Navalnyj och visste mest om hans tillstånd, dog i februari, 55 år gammal.

Maximishin ska ha dött av en hjärtinfarkt, men medarbetare till Navalnyj antydde att det inte kunde uteslutas att han mördats.

I mars dog en annan ledande läkare vid samma sjukhus, Rustam Agisjev. Han var 63 år gammal och uppgavs ha dött i stroke. Det är oklart hur mycket han deltog i vården av Navalnyj.

Källor: Reuters, CNN, Yle

Uppdaterad: 10.5 kl. 13.25. Läkaren återfunnen.

Diskussion om artikeln