Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kevin Lankinen avslutade säsongen med stil – utsågs till matchens bästa spelare och njöt av hemmapublikens ovationer: ”Stunder man drömde om som barn”

Från 2021
Kevin Lankinen framför Chicagos stolpar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Chicagos finlandssvenska målvakt Kevin Lankinen satte punkt för sin debutsäsong i NHL i natt. Han gjorde det med den äran – han räddade 37 skott i i 4–2-segern över Dallas och premierades som matchens bästa spelare.

Blackhawks tog segern inför 3 820 åskådare. Det var första gången för säsongen som Chicago hade publik på läktaren och Lankinen njöt av stunden. Inte minst då han tog emot priset som matchens lirare.

– Jag ville insupa atmosfären. Det här är stunder man drömde om som barn då man spelade ishockey. Så jag tog min tid. Det här kommer att bli ett fint minne, säger Lankinen till Chicago Sun Times.

Tränaren hyllar Lankinen

En match återstår av Chicagos säsong, men Collin Delia kommer att stå framför stolparna i säsongsavslutningen. Det innebär att Lankinens saldo för säsongen blev 17 segrar, 14 förluster och fem förluster efter förlängning eller straffläggning. Hans räddningsprocent under debutsäsongen var 90,9.

– Han var fantastisk i dag. Jag är verkligen glad över att han fick avsluta säsongen så här. Han har haft en fin säsong som inneburit ett stort steg framåt för honom och hans utveckling, säger Chicagos huvudtränare Jeremy Colliton.

Dallas finländare Joel Kiviranta, Miro Heiskanen och Esa Lindell gick poänglösa av planen. Roope Hintz och Sami Vatanen spelade inte i matchen.

Dallas tränare Rick Bowness konstaterade inför matchen att Hintz, som lidit av skador, inte kommer att spela i Dallas sista matcher för säsongen.

Matchen var betydelselös för bägge lagen. Både Chicago och Dallas kommer att avsluta säsongen i och med grundserien.

Calgary greppade halmstrået

Endast en slutspelsplats står på spel under de avslutande omgångarna av grundserien. Fyran i den kanadensiska divisionen, Montreal, har inte ännu säkrat sin plats i Stanley Cup-slutspelet.

Det mesta talar för Montreal men Calgary Flames höll playoffsdrömmen vid liv genom att besegra Ottawa med 6–1.

Calgary har åtta poäng upp till Montreal med fyra matcher kvar att spela.

NHL-resultat:

Calgary – Ottawa 6–1

Chicago – Dallas 4–2

Kevin Lankinen CHI 37/39, 60.00
Esa Lindell DAL 0+0, +/- 0, 20.25
Miro Heiskanen DAL 0+0, +/- 0, 24.35
Joel Kiviranta DAL 0+0, -2, 11.00