Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 20 döda under oroligheterna i Israel på måndagen – det börjar talas om en tredje intifada

Från 2021
Uppdaterad 10.05.2021 22:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Hälsomyndigheterna i Gaza rapporterar om att minst 20 palestinier, däribland nio barn, har dödats i samband med luftangrepp mot området på måndagen. Kring 300 personer har skadats i sammandrabbningar mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinier i östra Jerusalem.

Oroligheterna började redan tidigt på måndagen då Israel firar Jerusalem-dagen.

Palestinska Röda halvmånen uppger att 305 personer har skadats i sammandrabbningarna och att kring 200 personer tagits in på sjukhus, fem av dem med allvarliga skador.

AFP rapporterar om att hundra raketer har avfyrats från Gaza mot israeliska områden. Den terrorstämplade organisationen Hamas har tagit på sig attacken. Den israeliska militären meddelar att de har gått till motattack mot Hamas. Hamas säger att deras kommendör har dött i motattackerna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att raketer har avfyrats mot Gaza. Det är oklart huruvida raketerna avfyrats från israeliska områden eller om de slog ned då Gaza avfyrade raketer mot Israel. Enligt myndigheterna i Gaza har minst 20 palestinier dött och flera har skadats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Gazas attacker har gått över gränsen. USA:s utrikesministerium har fördömt attackerna.

Raketer har avfyrats mot Israel från Gaza den 10 maj 2021 i samband med demonstrationer under Jerusalem-dagen.
Bildtext Raketer har slagit ner i Israel och Gaza. På bilden är den terroriststämplade gruppen Hamas luftangrepp mot Israel.
Bild: AFP / Lehtikuva

Landets högsta domstol har skjutit upp behandlingen av ett kontroversiellt vräkningshot mot palestinska familjer, men det rapporterades om fortsatta oroligheter från Tempelberget i Jerusalems gamla stad redan på måndag morgon.

Sammandrabbningarna började då tungt beväpnade israeliska kravallpoliser och soldater stormade moskén al-Aqsa på Tempelberget. 21 poliser skadades också under oroligheterna, uppger israeliska myndigheter.

Enligt israelisk polis hade hundratals palestinier förskansat sig i moskéområdet.

Haaretz-journalisten Nir Hasson förmedlade en video på Twitter från Tempelberget då sammandrabbningarna där började, sannolikt efter att palestinier kastat sten mot polisen.

Också på söndag kväll tog polisen till batonger, vattenkanoner och distraktionsgranater mot de palestinska demonstranterna vid Damaskus-porten i gamla stan i Jerusalem och i stadsdelen Sheikh Jarrah, där palestinska familjer hotas av vräkning.

Sammandrabbningar förekom också på andra håll i de palestinska områdena och många palestinier greps och skadades, men inte tillnärmelsevis lika många som i fredags kväll.

En palestinier grips av israeliska säkerhetsstyrkor i gamla stan i Jerusalem på söndag kväll.
Bildtext En palestinier greps av israeliska säkerhetsstyrkor i gamla stan i Jerusalem på söndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under söndagen rapporterade israeliska medier också om sammandrabbningar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och rätt stora demonstrationer i kuststaden Haifa.

Oroligheterna som nu pågår i Jerusalem beskrivs som de värsta på flera år. FN:s säkerhetsråd ska samlas för att diskutera situationen senare på måndagen.

Natten till måndag, finsk tid, uppmanade FN:s generalsekreterare António Guterres Israel till återhållsamhet och till att inte verkställa de kontroversiella vräkningarna. På söndagen sköt Israels högsta domstol upp behandlingen av den här vräkningsfrågan.

Jerusalem-dagen riskerar att förvärra situationen

På måndagen firar Israel den så kallade Jerusalem-dagen, det vill säga Jerusalems återförening efter sexdagarskriget 1967. Det var då israeliska styrkor intog gamla stan i Jerusalem och israeliska soldater kunde nå fram till Klagomuren för första gången sen bildandet av den israeliska staten.

Israeler, främst unga mer hårdföra sionister, brukar fira dagen med flaggparader i gamla stan.

Ännu på söndagen verkade det som att de israeliska myndigheterna skulle tillåta flaggparaderna att också komma upp till Tempelberget i östra Jerusalem, men på måndag morgon meddelades att det inte tillåts.

Enligt exempelvis israeliska Haaretz har polisen under morgonen stoppat judar som försökt komma till Tempelberget, samtidigt som tusentals palestinier drabbade samman där med säkerhetsstyrkorna.

Israeliska medier har spekulerat i att de senaste oroligheterna och de tilltagande frustrationerna bland palestinier kan leda till en tredje intifada, det vill säga ett palestinskt uppror i större skala.

Uppdaterad 10.5.2021 klockan 19.15 med uppgifter om luftangreppen, klockan 19.25 med Reuters dödssiffra, klockan 19.45 med att militären går till motattack mot Hamas och klockan 21.56 med att dödssiffran stigit till 20. Klockan 22.35 uppdaterades den med informationen om att det rörde sig om hundra raketer.

Källor: AP, AFP, Haaretz, SR, Reuters