Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Allt större frågetecken kring OS i Tokyo – majoriteten i Japan vill att spelen ställs in

Från 2021
Japaner som demonstrerar mot planerna att arrangera OS i Tokyo.
Bildtext Planerna att arrangera OS i Tokyo trots rådande coronaläge i Japan har lett till protester.
Bild: AOP

Arrangörerna för sommar-OS i Tokyo jobbar i motvind. En färsk opinionsundersökning visar att 59 procent av japanerna vill att spelen ställs in.

Coronaläget i Japan är oroväckande och det råder nödläge i Tokyo åtminstone till slutet av maj. Vaccineringen av befolkningen går dessutom långsamt. Endast två procent av japanerna har fått coronavaccin. Siffran hör till de lägsta bland i-länderna.

En namninsamling för att OS ska ställas in samlade på fem dagar över 300 000 underskrifter.

Arrangörskommittén, internationella olympiska kommittén och den japanska regeringen försäkrar emellertid att planen fortfarande är att OS ska genomföras. Premiärministern Yoshihide Suga betonar dock att coronaläget kommer att styra beslutet.

– Jag har aldrig prioriterat OS. Jag har alltid prioriterat den japanska befolkningens hälsa. Vi måste först förhindra spridningen av viruset, sade Suga till det japanska parlamentet på veckoslutet.

Tennisstjärnan tyckte till

Japans kanske största idrottsstjärna, tennisspelaren Naomi Osaka, medger att OS-arrangemanget väcker frågor.

– Om spelen utsätter människor för risker och om de känner sig obekväma i situationen så borde saken definitivt diskuteras, vilket man gör just nu, sade Osaka inför WTA-turneringen i Rom.

– Naturligtvis vill jag att de olympiska spelen arrangeras. Jag är en idrottare och jag har väntat på det i hela mitt liv. Men det finns så mycket viktigare saker som sker, betonar hon.

Sommar-OS i Tokyo ska arrangeras från den 23 juli till den 8 augusti.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln