Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

MGP 2021: Här är finalisterna!

Från 2021
Här är artisterna i MGP 2021! - Spela upp på Arenan

MGP - Melodi Grand Prix ordnas nu för femtonde året och här är årets tio finalister! De har alla skrivit sina låtar själv och kommer att uppträda i den direktsända finalen lördagen 9 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nytt för i år är att man kan träffa årets MGP-artister och dansare redan i kväll, onsdag 12.5 kl. 19.00 på Yle Arenan. Streamen kan du se i länken nedan.

MGP 2021 - Här är årets finalister live! - Spela upp på Arenan

Se årets artister och dansare live på Arenan onsdag 12.5 kl. 19!

Årets programledare Anna-Karin Siegfrids och Jonathan Granbacka kommer att presentera showen och deltagarna i direktsändningen. Det är också nu alla de som blivit valda träffar varandra för första gången!

Det är möjligt att under streamen skicka hälsningar och gratulationer via TikTok @ylemgp

Streamen sparas för att kunna ses även i efterhand.

Förutom att tio låtar har blivit valda till årets MGP-final har det samtidigt pågått en dansuttagning där tio dansare valts ut för att agera bakgrundsdansare i finalen.

Deltagarna kommer från olika delar av Finland och tillsammans ska de fylla MGP-scenen i den direktsända finalen från Helsingfors. Det här innebär att just nu känner de inte varandra men då vi kommer till final är de redan bästa vänner!

Låtarna representerar många olika musikstilar.

I MGP-reglerna är restriktionerna att låttexten ska vara på svenska, finska eller samiska och att låtskrivaren och artisten ska vara mellan 8-15 år. I år är alla låtar på svenska och de valda artisterna mellan 9-14 år.

Rock, rap, pop och ballader har sin givna plats i MGP och temat varierar i år mellan kärlek och känslor till miljö och livet.

MGP-finalisterna 2021

Alma E poserar framför kameran
Bildtext Alma Ellfolk, 11 år, Jakobstad.
Bild: Erica Ellfolk

Alma E

Alma Ellfolk, 11 år, Jakobstad. Almas låt heter Häng med. Hon har skrivit låtar i 2-3 år och fick veta om musiktävlingen då MGP var på skolturné till hennes skola ifjol.

Alma L poserar
Bildtext Alma Lillkung, 13 år, Åbo
Bild: Ilona Sirén

Alma L

Alma Lillkung, 13 år, Åbo. Almas låt heter Kan du gilla mig. Hon har sjungit hela livet och gick i tredje klassen då hon först hörde om MGP. Nu sökte hon med för andra gången och det lyckades!

Bästisduon poserar.
Bildtext Axa Högnabba och Ingrid Andersén, 11 år, Helsingfors.
Bild: Daniel Jakobsson

Bästisduon

Axa Högnabba och Ingrid Andersén, 11 år, Helsingfors. Axa och Ingrid har en låt som heter En bra vän. Både Axa och Ingrid sjunger, dessutom spelar Axa också trummor och piano.

Enni poserar
Bildtext Enni Sjölund,13 år, Åland.
Bild: Theresa Axén

Enni

Enni Sjölund, 13 år, Åland. Ennis låt heter Tidsmaskin. Hon har hållit på med musik aktivt i sju år. Spelar och sjunger bland annat i två band. MGP har hon inte följt under åren, bara sett några klipp, så det blir spännande att vara med!

Hanna poserar
Bildtext Hanna Wahlström, 9 år, Helsingfors.
Bild: privat bild

Hanna

Hanna Wahlström, 9 år, Helsingfors.
Hannas deltar med låten Fastlimmad, som hon skrivit själv. Hon har sjungit i fem år, också i kör. Dessutom håller hon på med teater.

Juni och Cassandra poserar
Bildtext Cassandra Aspelin, 12 år och Juni Savander, 11 år, Grankulla.
Bild: Carolina Savander

Juni och Cassandra

Juni Savander, 11 år och Cassandra Aspelin, 12 år, Grankulla. Juni och Cassandras låt heter Lyssna. De har tidigare sett på MGP och ville komma med och ta del av showen med alla dansare.

Bandet Lynx poserar
Bildtext Kaius Österman, 12 år, Viggo Sundqvist, 12 år, Frank Sundqvist, 10 år och Samuel Alanen, 12 år, Esbo
Bild: privat bild

Lynx

Samuel Alanen, 12 år, Frank Sundqvist, 10 år, Viggo Sundqvist, 12 år och Kaius Österman, 12 år, Esbo. Lynx är ett rockband och deras låt heter Vill du också le. De skrev sin låt enkom för att de ville delta i MGP. Tillsammans har de spelat i över ett år men alla har hållit på med musik en längre tid.

Milla poserar
Bildtext Milla Pirjetä, 14 år, Vanda
Bild: Elina Pirjetä

Milla

Milla Pirjetä, 14 år, Vanda. Millas låt heter Mig. Hon har skrivit flera låtar innan den här. För två år sedan deltog hon i finalen med låten Ljud. Det var en så häftig upplevelse att hon ville försöka komma med på nytt.

Mindy & Tilde poserar
Bildtext Tilde Forsén, 13 år och Mindy Penttinen, 14 år, Nykarleby.
Bild: Emelie Forsén

Mindy & Tilde

Mindy Penttinen, 14 år och Tilde Forsén, 13 år, Nykarleby. Mindy & Tildes låt heter Förbli din. Mindy skulle ha velat söka till MGP redan för några år sedan, men det blev inte av. Nu har hon skrivit en låt tillsammans med Tilde. Båda vill satsa på musik i framtiden.

Obi poserar
Bildtext Obi Chidobe, 13 år, Vasa.
Bild: Eva Keski-Korhonen

Obi

Obi Chidobe, 13 år, Vasa Obis låt heter Lev livet. Det här är den första låten Obi har skrivit men han är van att stå på scen och skådespela. Han hörde om MGP för några år sedan och tänkte ge även låtskrivandet ett försök.

Så här reagerade artisterna då de fick veta att de blivit valda

What!? Är vi med i MGP?! - Spela upp på Arenan

Se alla intervjuer på Arenan.

Tio dansare är valda

I MGP-showen i oktober uppträder också tio skickliga dansare som valts ut genom FSU:s dansprojekt Make Your Move. Dansarna är med och övar tillsammans med artisterna för att göra showen så fin som möjligt.

MGP-dansarna 2021

Här är dansarna i MGP 2021! - Spela upp på Arenan

Sienna Bailey, 10 år, Esbo
Sofina Björk, 11 år, Grankulla
Oliver Brandt, 13 år, Esbo
Moa Gripenberg, 15 år, Jakobstad
Minea Harrikari, 14 år, Helsingfors
Emmi Kanerva, 12 år, S:t Karins
Laura Lillas, 15 år, Nykarleby
Nadya Mattsson, 14 år, Esbo
Alina Reinikainen, 13 år, Åbo
Elin Wiklund, 11 år, Jakobstad

Musikläger nästa

Artisternas och dansarnas resa fortsätter med läger där man övar på tävlingsbidragen och så småningom sjunger man in sin låt i musikstudio.

Låtarna släpps i slutet av september och själva finalen, där alla låtar framförs live i en spektakulär TV-show, ser vi i Yle Fem och Yle Arenan, lördag 9.10.2021.

Vinsten i MGP

Alla finalister är redan vinnare i den här stora musikresan men en blir vald till årets vinnare av MGP. Då får man ta del av en ny låtskrivarresa tillsammans med en musikproducent. Det produceras också en musikvideo till låten.

Idiot - Mirella - Spela upp på Arenan

Fjolårsvinnaren Mirella ser du här i låten Idiot, som skrevs efter vinsten i MGP 2020. Hela serien, som handlar om hur låten blev till, kan du se HÄR.

Mer MGP-relaterat här:
Arenan: svenska.yle.fi/mgp
Facebook @ylemgp
Instagram @ylemgp
TikTok @ylemgp

Arrangörer för Melodi Grand Prix är:
Svenska Yle
Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f.
Five Corners Production

Mer om ämnet på Yle Arenan