Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverken styr nu över coronarestriktionerna – bibliotek, simhallar och hobbyverksamhet öppnas upp i en del områden

Från 2021
Uppdaterad 10.05.2021 16:34.
Svenska Yle live: Nu blir begränsningarna regionala - myndigheterna informerar - Spela upp på Arenan

Social- och hälsovårdsministeriet har fattat beslut om att slopa de riksomfattande åtgärdsnivåerna i bekämpningen av coronaepidemin. I fortsättningen kommer restriktioner och rekommendationer att vara i regionernas händer.

De lokala och regionala myndigheterna fattar i fortsättningen beslut om sitt områdes restriktioner, beroende på epidemiläget i området. Dessutom måste epidemiläget i såväl närområdet som hela landet beaktas.

Coronaepidemin har saktat av ordentligt i Finland under de senaste veckorna. I dag på måndagen rapporterades 143 nya coronafall.

Beslutet om att återgå till regionalt beslutsfattande beror på att ministeriet nu anser att det inte lägre finns en risk för att coronaviruset sprider sig okontrollerat i hela vårt land.

Områden i accelerationsfasen påverkas mest

Vad innebär det här då i praktiken?

Vi kan förvänta oss förändringar åtminstone när det gäller följande restriktioner: begränsningen av sammankomster, distansundervisning i högskolorna, begränsningen av offentliga rum som simhallar, bibliotek, idrottshallar och museer, samt vuxnas hobbyverksamhet.

Besökarnas antal måste ändå halveras för att offentliga utrymmen ska få hålla öppet.

Dessutom kommer regeringen inom kort att granska de begränsningar som nu finns för restaurangerna. Det här är ändå inte ett beslut för regionerna.

Det här kan endast ske i de regioner som befinner sig i accelerationsfasen eller på basnivån.

Möjligt att ordna mindre evenemang

Det kan också bli möjligt att ordna mindre evenemang i regionerna.

I områden som befinner sig i accelerationsfasen kan evenemang för tio personer ordnas, i områden som ligger på basnivån kan evenemang för 50 personer ordnas.

Där epidemin fortfarande befinner sig i fasen för samhällsspridning rekommenderas inga lättnader i restriktionerna.

Det är för tillfället fyra områden som befinner sig i fasen för samhällsspridning: Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Södra Karelens sjukvårdsdistrikt, Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt samt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

I de här områdena rekommenderas fortfarande att högst sex personer träffas.

Nya restriktioner kan införas om läget förvärras

Det är möjligt att införa strängare restriktioner igen om epidemiläget förvärras.

– Att vi nu kan slopa en del av restriktionerna beror på att finländarna har följt rekommendationerna. Vi har gjort det tillsammans, säger Satu Koskela, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Hon påminner ändå om att vi fortfarande måste vara noga med att följa de restriktioner som är i kraft, så att läget inte förvärras igen.

Ministeriet skickar under veckan ut ett brev till kommunerna och regionförvaltningsverken där man noggrannare definierar vilka restriktioner man kan slopa och i vilken ordning.

Coronabekämpningen återgår från riksnivå tillbaka till regional nivå

2:20

Diskussion om artikeln