Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Publik eller ingen publik? Coronautbrottet i Karleby kan tvinga KPV att spela inför tomma läktare

Från 2021
Uusi tekonurmi Kokkolan keskuskentällä.
Bildtext Det kan mycket väl eka tomt på centralplan i Karleby på torsdag då KPV möter TPS.
Bild: Petri Kuikka / Yle

Fotbollslagen KPV, Jaro och VPS spelar hemmamatcher den här veckan, men endast Karlebylaget får ta in publik. Så var i alla fall beskedet fram till den här veckan. Det förvärrade coronaläget kan dock sätta käppar i hjulet.

Karlebylaget KPV möter TPS från Åbo i säsongens första hemmamatch i fotbollens division ett på torsdag. Fram till coronautbrottet i slutet av förra veckan var tanken att matchen skulle spelas med publik.

Från att ha haft nästan inga coronafall i Mellersta Österbotten har läget snabbt förändrats under de senaste dagarna och 14 nya coronafall har konstaterats.

Det här har också fått klubben att agera. De kommer att hålla restaurangerna och kioskerna stängda under matchen, men än så länge hoppas de kunna ta in publik.

- Publiken kommer att delas in i 50 personers grupper i olika sektioner på läktaren. Mer än det kan vi inte göra. Ifall behovet uppstår att vi spelar utan publik så gör vi det.

- Regionförvaltningsverket sätter gränserna och vi agerar enligt det, säger general managern Matti Laitinen.

För tillfället är alltså offentliga sammankomster på max 50 personer tillåtna i Mellersta Österbotten, men Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland bereder som bäst ett nytt beslut om begränsningarna för sammankomster.

Enligt RFV kommer ett beslut att ges ut före Kristi himmelsfärdsdag den 13 maj.

- Jag tycker synd om fotbollspubliken i Karleby. Då man går in i butiken så är man i kontakt med fler människor än under en match, men vi går givetvis enligt de bestämmelser som är gällande, säger Laitinen.

- För vår ekonomi har det i princip inte så stor betydelse ifall vi tar in noll eller 300 åskådare. Det är främst för fansen som det kan vara av betydelse.

Diskussion om artikeln