Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea: Vi kan vänta oss den kraftigaste tillväxten på 50 år

Från 2021
Uppdaterad 11.05.2021 11:17.
Kunder packar ihop sina varor vid rullbanden vid en mataffär.
Bildtext Kortbetalningsstatistik visade redan i slutet av april en ökning i konsumtionen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finanskoncernen Nordea förutspår att världsekonomin kan växa mer än på 50 år när coronarestriktionerna hävs. Det är inte uteslutet att en överhettning kan ske, säger Nordea i sin färska prognos. Det finns redan tecken på det i USA.

Bakgrunden till den snabba återhämtningen är hushållens besparingar som nu sätts på konsumtion och en kraftig stimulanspolitik. Skillnaden mellan olika länder är ändå stor, uppger Nordea.

Chefsekonom Tuuli Koivu säger att tecken på överhettning redan finns i USA, medan läget i euroområdet är mer moderat.

Coronakrisen har lett till att länderna betonar självförsörjning i högre grad än tidigare och till en snabbt ökande skuldsättning.

Finlands ekonomi växer med tre procent

För Finlands del förutspår Nordea fortsättningsvis en tillväxt på tre procent i år. För nästa år har banken höjt sin prognos från två till tre procent.

Industrins orderböcker har börjat fyllas, suget på bostadsmarknaden får fart på byggandet och inom servicesektorn kommer det uppdämda konsumtionsbehovet att synas, noterar Nordea.

Genom att studera kortbetalningsstatistik kunde man redan i slutet av april notera en ökning i konsumtionen.

Trots uppgången i år och nästa år hägrar ändå de gamla utmaningarna vid horisonten för Finlands del. De är den krympande arbetsföra befolkningen, låga tillväxttakten i produktiviteten och ökande utgifter för den åldrande befolkningen.

Diskussion om artikeln