Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många lediga vaccinationstider gör att 40-plussare nu vaccineras i Vasa: ”Vi vill inte slösa tid och vaccin”

Från 2021
Heikki Kaukoranta
Bildtext Heikki Kaukoranta.
Bild: Yle/Anna Ruda

Från och med tisdag kan alla Vasabor som har fyllt 40 år boka tid för coronavaccinering, detta före många andra kommuner. Ledande överläkaren i Vasa stad, Heikki Kaukoranta, säger att det helt enkelt finns ganska många lediga tider och vaccindoser som man inte vill slösa bort.

Coronavaccineringarna går framåt, drygt 35 procent av Finlands befolkning är vaccinerade och omkring samma procent gäller också i Österbotten (36,2 %) och Mellersta Österbotten (35,9 %). Men sett till kommunerna finns en del skillnader i hur långt man kommit och vilka åldrar man vaccinerar.

Vasa börjar vaccinera grundfriska 40-plussare från och med tisdag, fastän de flesta andra kommuner ännu endast vaccinerar personer över 50 eller 55 år.

En av orsakerna är att de som tillhör riskgrupp två eller som är i åldern 50-59 inte har varit så aktiva med att boka vaccinationstid, enligt Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa.

– Ungefär 50 procent har fått sin första dos av Vasabor som är 50-59 år. Vi har öppna tider för dem också, men för att inte slösa tid och vacciner har vi bestämt att också börja vaccinera 40-plussare, berättar Kaukoranta.

Bland personer som är äldre än 70 år eller som tillhör riskgrupp ett har 90 procent vaccinerats, vilket är ett mycket lyckat resultat enligt Kaukoranta.

Sjukskötare vaccinerar en äldre patient.
Bildtext Många har inte tagit något vaccin, vilket öppnar upp för att börja vaccinera 40-plussare i Vasa.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vasabor över 30 år kan få första dosen redan i månadsskiftet

Enligt uppgifter till Yle Österbotten kunde flera grundfriska vasabor mellan 40 och 49 år få vaccin redan på måndag, en dag innan vaccineringen för den åldersgruppen officiellt öppnades. Något som Kaukoranta bekräftar.

– På måndag blev alla tider inte bokade, därför bestämde vi oss för att inte låta arbetstiden gå till spillo. Det fanns tider som inte hade reserverats tidigare, så vi kunde ta in personer som ringt redan på måndag, berättar Kaukoranta.

Löns det alltså att ringa och kolla ifall det finns lediga tider, även om ens åldersgrupp inte är aktuell ännu?

– I det här skedet håller vi oss till 40-plussarna, eftersom risken är större ju äldre man är för att insjukna allvarligt i covid-19. Människor under 40 har inte jättestor risk för det. Därför hoppas vi att tiderna vi ger ut för 40-plussare blir bokade.

Kaukoranta tror ändå inte att det dröjer länge innan också grundfriska vasabor över 30 år får börja boka tid för vaccin.

– Jag tror att vi kan börja vaccinera 30-plussare, eller 40-minusare, i slutet av denna månad eller under den första veckan i juni. Det är bara en uppskattning, men det är inte så långt borta, tror Kaukoranta.

Soite vaccinerar 55-åringar och äldre – övriga kommuner 50-plussare

I Korsholm, Vörå, Närpes, Kristinestad, Kaskö och Jakobstadsregionens kommuner vaccineras för tillfället personer över 50 år.

I Malax och Korsnäs meddelade man förra veckan att man ringt upp alla personer födda 1965 och att man den här veckan ringer upp personer födda 1966, för att boka tid till vaccinering. Är man äldre än det och inte fått något samtal ska man själv boka vaccinationstid.

Inom Soites område, dit Karleby och Kronoby hör, vaccineras personer som fyllt 55. Där går de flesta doserna i nuläget till invånare som ska få andra dosen.

Soite räknar med att börja vaccinera 40-åringarna om drygt en månad, i mitten av juni.

Samtidigt fortsätter också vaccineringarna överallt av alla personer över 16 år som tillhör riskgrupp 1 eller 2.

På kommunernas hemsidor kan man läsa mer om coronavaccineringen.

Diskussion om artikeln