Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunalvalet syns och hörs på Yles plattformar från och med i dag

Från 2021
Frida Frankenhauser och Matti Riitakorpi
Bildtext Frida Frankenhauser och Matti Riitakorpi inleder Yles kommunalvalsbevakning med en direktsänd, tvåspråkig maratonsändning.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

I dag börjar bevakningen av kommunalvalet på Yles plattformar. Först ut i bevakningen är en tvåspråkig maratonsändning på Yle Arenan.

Frida Frankenhaeuser är en av två programledare för den tvåspråkiga sändningen. Hon rekommenderar att Svenskfinland njuter av det vackra vädret nu, så man med gott samvete kan följa med sändningen med start klockan 17 i kväll.

– Det blir inslag på båda språken. Bland annat diskuteras en solenergipark i Hangö som väckt debatt, vindmöllor i Kristinestad och Valkom hamn i Lovisa.

Frankenhaeuser och kollegan Matti Riitakorpi är förutom programledare också chattvärdar som diskuterar och lyfter fram publikens frågor under kvällen.

– Tänk dig gamla tidernas tv-hallåa. Vi är någon som finns där mellan inslagen som presenterar vad som ska hända och låter lyssnarna höras.

Frankenhaeuser lovar också att kvällens svenskspråkiga debatt som leds av Bettina Sågbom med start klockan 18 stundvis kommer hetta till riktigt rejält.

– Stopporna yr i den diskussionen, förklarar Frankenhaeuser.

Kommunalvalet går av stapeln den 13 juni. Innan det kommer Svenska Yle ordna tre egna valvakor som sänds som stream på Yle Arenan.

Här är de viktiga datumen

Tisdag 11.5 klockan 17.00 Yle Arenan: Valstarten - tvåspråkig maratonsändning

I den över fem timmar långa sändningen på Yle arenan leder Svenska Yles Frida Frankenhaeuser och Yle Kioskis Matti Riitakorpi en tvåspråkig sändning med inslag från hela Finland. I sändningen leder också Bettina Sågbom en diskussion på svenska om heta lokala frågor i Nyland. Under hela kvällen kan publiken vara med och diskutera politik i en chat.

Tisdag 11.5 Svenska.yle.fi: Valkompassen

Du kan bekanta dig med kandidaterna i Valkompassen och hitta din egen här.

Tisdag 18.5 Yle Arenan: Åboland: Vi talar politik nära dig!

Vi får stämningar och de brännande valfrågorna i Åboland direktsänt på Yle Arenan.

Onsdag 19.5 Yle Vega: Vega ❤️ kommunalvalet

I Vegas kommunalvalskväll hjälper vi dig att förstå hur det kommunala maskineriet fungerar. Vi tittar närmare på både vilka frågor som intresserar i Svenskfinland och vilka frågor kommunen faktiskt får besluta om. Publiken får också ställa frågor under kvällen. Programledare är Joakim Rundt och Andy Ödman.

Torsdag 20.5 Yle Arenan: Nyland: Vi talar politik nära dig!

Vi får stämningar och de brännande valfrågorna i Nyland direktsänt på Yle Arenan.

Måndag 24.5 Yle Arenan: Rösta för allra första gången

Hur är det att vara ung i Svenskfinland med rätt att rösta i val för allra första gången? Varför ska man vara intresserad av just kommunalvalet? Det här tas upp i en Arenaserie där vi får följa med förstagångsväljare i jakten på motivation och rätt kandidat att rösta på.

Tisdag 25.5 Yle Arenan: Österbotten: Vi talar politik nära dig!

Vi får stämningar och de brännande valfrågorna i Österbotten direktsänt på Yle Arenan.

Måndag 7.6 Yle Arenan/Yle Fem: Valdebatt 20.00

Partitopparna möts i en tvåspråkig debatt om stort och smått, om vardagliga problem och viktiga värdefrågor. Ingemo Lindroos och Freddi Wahlström leder debatten. Valdebatten sänds också i repris följande dag, tolkad till finlandssvenskt teckenspråk.

Söndag 13.6 Yle Arenan/Yle Fem: Valvakan

Vi sänder tre regionala valvakor som fokuserar på valresultatet i Nyland, Österbotten och Åboland och sänds som en stream på Arenan. Den mer traditionella valvakan på Yle Fem fokuserar på resultatet på riksnivå, kryddat med det viktigaste från de finlandssvenska regionerna. Morgonen efter kommunalvalet blir det stämningar från valkvällen och analyser av valresultatet i Yle Vega och på webben svenska.yle.fi.

Diskussion om artikeln