Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förundersökning mot vårdjätten Attendo inleds i Sverige

Från 2021
Uppdaterad 11.05.2021 14:22.
attendo
Bildtext Anställd fick varning efter att hon avslöjat missförhållanden
Bild: Berislav Jurišić / Yle

I Sverige har en förundersökning inletts mot vårdjätten Attendo, skriver Sveriges Television på sin webbplats. Orsaken är det sätt på vilket Attendo behandlade ett vårdbiträde efter att hon i media berättat om hur kaotiskt det var på ett äldreboende under coronaepidemin.

Vårdbiträdet Stine Christophersen kallades upp till Attendos huvudkontor efter att hon i Sveriges Radio påtalat brister i smittskyddet på äldreboendet Sabbatsbergsbyn. Hon delgavs en varning, men fick senare en offentlig ursäkt av Attendos vd Martin Tivéus.

Attendo hade hävdat att personal och coronasmittade klienter isolerades från de övriga på boendet då epidemin bröt ut. Både personal och anhöriga säger att det här inte stämmer. Christophersen slog larm om saken och hotades med uppsägning.

"Folk dog till höger och vänster"

– Folk dog till höger och vänster ensamma på sina rum. Jag ville bara få stopp på det, säger hon i dokumentären Det illojala vårdbiträdet. i Sveriges Radio.

Nu ska Attendos agerande utredas genom en förundersökning.

Åklagaren Anette Fassl säger till SVT att tröskeln för en förundersökning är låg.

- Det räcker att det finns anledning att anta att ett brott har förövats. Man kan inte gå till botten med vad som hänt på äldreboendet utan att inleda en förundersökning.