Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lukkos långa väntan är över – säkrade första FM-guldet på 58 år: "Vi har varit landets bästa lag i ett och ett halvt år"

Från 2021
Uppdaterad 11.05.2021 22:11.
Lukko firar med FM-ligabucklan.
Bildtext Lukko firar med FM-ligabucklan.
Bild: Lehtikuva

Raumohockeyns långa förbannelse är över. För första gången sedan 1963 är Lukko finländska mästare – efter en urladdning mot TPS i den fjärde finalen.

TPS överraskade Lukko i den första finalen, men därefter har grundserievinnarna från Raumo dominerat. I tisdagens fjärde final hade Raumolaget en efterlängtad titelkänning – och Lukkos forcering gick inte att stoppa.

Raumolaget började och avslutade tisdagens match bäst. TPS kunde inte svara då Lukko växlade upp – och Lukko knep klubbhistoriens andra guld med siffrorna 6–2.

Lukkotränaren Pekka Virta har dessutom en tuff kamp mot coronaviruset bakom sig denna säsong. Den sista finalen kunde han följa med från avbytarbåset.

– Ett långt jobb ligger bakom, vi har spelat Finlands bästa hockey i ett och ett halvt år. I slutspelet kändes det som att vi bara hade saker att förlora.

– Vi lyckades förbättra oss alltid då det krävdes. Det här är ett jättefint hockeylag, och bra spelare vinner ofta i slutändan, summerade Virta för C More.

”Förskräcklig” start av TPS

Lukko inledde matchen energiskt och gav inte hemmalaget någon tid att fundera med puck. Det pokaltörstande Raumolagets belöning kom efter elva minuter.

Produktive backen Robin Press tryckte en låg puck från blålinjen, Eetu Koivistoinen styrde upp pucken framför målet och vid bakre stolpen fanns veteranen Toni Koivisto ledig. Koivisto, som spelat över 1 000 matcher i ligan, men inte blivit mästare, kunde kontrollerat föra in pucken med en volleyträff.

I den 16:e minuten bröt sig Lukko stiligt igenom TPS-försvaret. En kylig Pavol Skalicky drog över till backhand framför mål, passade Julius Mattila och denne avslutade säkert.

Hemmalaget TPS hade svårt att etablera liv i Lukkozonen.

– Vi förlorar alla närkamper, det där var en förskräcklig period av oss, konstaterade TPS Markus Nurmi i pausintervjun.

Lukkos fans följer med FM-ligafinalen.
Bildtext Vild glädje i Raumo då Lukko nätade.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

Svängig andraperiod

I mittenperioden ryckte Åbolaget upp sig. Rollerna var i det närmaste ombytta och TPS-målvakten Karri Rämö hade inte mycket att göra.

Josh Kestners rappa handledsskott betydde 1–2 då knappt halva matchen var spelad. I nästa anfall pangade Juuso Pärssinen pucken i ribban.

Efter 13.23 kom 2–2. TPS vann en tekning i anfallszon, och Aleksi Anttalainens dragskott borrade sig in bakom Lassi Lehtinen.

Kvitteringsmålet väckte Lukko. Bara dryga minuten senare fick Pavol Skalicky ett fritt läge som han säkert förvaltade till 3–2. Och strax därefter ökade Eetu Koivistoinen ledningen till 4–2.

Helminen tårögd

Tvåmålsförsprånget gjorde att Lukko hade guldkänning till den sista perioden.

TPS fick spela powerplay ett par gånger, men när hemmalaget tog ut Karri Rämö på slutet var det i stället Lukko som nätade ytterligare. Både Heikki Liedes och Koivistoinen träffade den tomma kassen och den efterlängtade ligatiteln var säkrad.

– Våra killar är inte förlorare i dag, det blev bara inte en seger den här gången. Vi i tränarteamet är jättestolta över hur alla kämpat sen dag ett, sa TPS-tränaren Raimo Helminen känslosamt.

Eetu Koivistoinen valdes till slutspelets mest värdefulla spelare. Lukko-forwarden stod för 6+9=15 poäng på 11 matcher.

Lukko firar FM-guld.
Bild: Lehtikuva

Resultat:

TPS–Lukko 2–6 (0–2, 2–2, 0–2)
11.01 Toni Koivisto (Eetu Koivistoinen, Robin Press) 0–1
16.08 Julius Mattila (Kristian Pospisil, Pavol Skalicky) 0–2
28.12 Josh Kestner (Henrik Larsson) 1–2
33.23 Aleksi Anttalainen (Juuso Pärssinen) 2–2
34.57 Pavol Skalicky (Kristian Pospisil) 2–3
36.29 Eetu Koivistoinen (Anrei Hakulinen, Jonne Tammela) 2–4
56.05 Heikki Liedes (Vili Saarijärvi) 2–5 bp tm
56.33 Eetu Koivistoinen (Sebastian Repo, Lukas Klok) 2–6 bp tm

Målvakter:
Karri Rämö TPS 9+4+5=18 (borta 54.37–55.27, 55.48–56.05 och 56.14–56.33)
Lassi Lehtinen Lukko 4+5+5=14

Diskussion om artikeln