Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketattackerna och flygräderna fortsätter ‒ Israel och palestinierna allt djupare i ny våldsspiral

Från 2021
Eld och rök stiger upp från byggnader
Bildtext Flygräderna mot Gazaremsan har krävt minst 28 palestiniers liv.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Konflikten mellan Israel och den palestinska Hamas-rörelsen har trappats upp ytterligare under tisdagen. Israel har utfört en rad flygräder mot byggnader på Gazaremsan och Hamas har avfyrat över raketer mot södra Israel under dagen.

Hittills har minst 28 palestinier, bland dem tio barn, dödats i de israeliska flygräderna. Hundratals palestinier rapporteras ha skadats. Israel uppger sig ha dödat 16 Hamasmedlemmar.

Ett gråtande barn i förs i famnen på en man i ett sjukhus.
Bildtext Många barn har skadats och dödats i flygräderna mot den tätt befolkade Gazaremsan.
Bild: All over press / STELLA Pictures / ddp

Raketattackerna mot södra Israel har krävt två kvinnors liv. Över 30 israeler har skadats i attackerna.

Upptrappning i Jerusalem

Våldsspiralen fick sin början efter måndagens våldsamma scener i Jerusalem. Spänningarna i staden har vuxit stadigt under de senaste veckorna.

Palestinierna är rasande över israeliska planer att vräka palestinska familjer från deras hem i ockuperade östra Jerusalem.

Demonstrationer mot vräkningsplanerna har flera gånger urartat i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

En polis och fyra civila söker skydd bakom en mur. En av personerna gråter och håller händerna för öronen.
Bildtext Israeliska civila har under dagen tvingats söka skydd från raketattacker.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

På måndagsmorgonen stormade israelisk kravallpolis al-Aqsamoskén på Tempelberget. Över hundra palestinier skadades under stormningen, flera av dem svårt.

Senare under dagen beslutade Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, att reagera på våldet med raketangrepp mot Israel. Det israeliska svaret blev flygräder mot mål i Gazaremsan.

Inga tecken på återhållsamhet

Under dagen har USA och en rad andra länder vädjat om en nedtrappning av våldet. Men hittills visar varken Israel eller Hamas några tecken på att följa rådet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotade på fredagskvällen att trappa upp flygräderna.

‒ Sedan i går har militären genomfört hundratals attacker mot Hamas och Islamska jihad på Gazaremsan. Vi kommer att ytterligare intensifiera styrkan i våra attacker, sa Netanyahu.

Hamas hotar i sin tur att förvandla den sydisraeliska staden Ashkelon till ett helvete om Israel angriper civila mål på Gazaremsan.

Storskaligt uppror hotar

Konflikten mellan Israel och Hamas har blossat upp med jämna mellanrum. I regel brukar situationen stabiliseras efter några dagar av angrepp och hämndangrepp.

En maskerad man tar sats för att kasta en sten
Bildtext Sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israeliska soldater har pågått också på Västbanken.
Bild: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Men situationen är allvarligare än den varit på länge. Spänningarna i Jerusalem och på den ockuperade Västbanken är högre än de varit på flera år.

Israeliska medier varnar för att man nu kan stå inför en tredje intifada, det vill säga ett storskaligt palestinskt uppror. Ett sådant uppror skulle inte vara välkommet för någon av parterna i Mellanöstern.

Ny generation

Israel befinner sig i en utdragen och svår politisk kris och är mitt i osäkra regeringsförhandlingar.

Landet kan inte heller med säkerhet räkna med ett helhjärtat stöd från Bidenadministrationen om man beslutar att hårdhänt slå ned ett eventuellt uppror.

Frågan om fred med palestinierna har inte spelat någon betydande roll i den israeliska politiken under de senaste åren.

Den nya upptrappningen är en ovälkommen påminnelse om att ockupationen fortfarande väcker ilska och att frågan måste lösas förr eller senare.

För de palestinska myndigheterna är läget kanske ännu värre. Unga palestinier har låg tilltro till president Mahmud Abbas och hans Fatah-rörelse som enligt dem är korrumperad och ineffektiv.

Om ett uppror bryter ut kommer det att vara utom myndigheternas kontroll. Det skulle också vara ett slutligt bevis på att det åldrande politiska ledarskapet förlorat kontrollen över Västbankens ungdom.

Men inte heller Fatahs utmanare Hamas verkar ha egentlig kontroll över gatan.

Enligt obekräftade rapporter har Hamas under de senaste veckorna försökt trappa ned ilskan och spänningarna i Jerusalem utan att lyckas. Gårdagens raketangrepp kan ses som ett försök att återfå kontrollen över utvecklingen.

De huvudsakliga aktörerna i den sjudande ilskan är bekant från demonstrationsrörelser runt om i världen under de senaste åren. Propaganda och mobiliseringar sprids på sociala medier mellan unga aktivister.

För Israel betyder det här att det inte längre finns någon part att kontakta då upptrappningen hotar att gå för långt.

Källor: AFP, Reuters, New York Times, BBC