Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beskedet om lättade restriktioner kom försent för Wasa teaters del - men höstens musikaluppsättning har redan 12 500 bokningar

Från 2021
Många olika teaterkaraktärer står på en scen med blått ljus och sjunger.
Bildtext Wasa teater har satsat på virtuella föreställningar. Nu hoppas man på en normal spelhöst och inleder musikalrepetitionerna.
Bild: Frank A. Unger/Wasa Teater

Beskedet om att över 50 personer får samlas i Österbotten hjälper inte Wasa teater. Spelsäsongen är över. Nu inledes repetitionerna inför höstens musikal som redan har 12 500 bokningar. - Pandemin har på sätt och vis lyft kulturens betydelse, säger Marit Berndtson som är administrativ chef på Wasa teater.

Från och med onsdag 12 maj får över 50 personer samlas vid offentliga tillställningar i Österbotten, om man följer THL:s direktiv. Men det hjälper föga Wasa teater som hållit stängt hela våren.

Nästa vecka inleder man istället repetitionerna inför höstens föreställningar.

- Vi kan ändå inte ha flera föreställningar i vår, så för vår del förändrar beskedet ingenting. Men vi ser förtröstansfullt mot hösten och vågar väl hoppas på att vi då ska spela under någorlunda normala förhållanden, säger Berndtson.

Kulturpistagaren Marit Berndtson.
Bildtext Marit Berndtson säger att pandemin också lyft kulturen. Nu inser många hur mycket de saknar kulturella evenemang.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

Under våren har Wasa teater framfört några streamade produktioner och några turnéföreställningar till orter med lugnare smittoläge.
Berndtson säger att våren varit tung, det tyngsta har kanske varit att hela tiden befinna sig i beredskapsläge.

- Besluten om förändrade restriktioner har kommit med kort varsel och gällt under korta perioder. Det är svårt för en teater att förhålla sig till ett sådant beslutsfattande.

Orkar ni satsa på nytt och tro på en bättre höst?

- Egentligen finns det inga andra alternativ. Och sen har kulturen kanske kommit mera i fokus, folk har fått upp ögonen för vad de saknar, säger Berndtson.

Biljettkassan stängd.
Bildtext Hela våren har teatern hållit stängt.
Bild: Yle/Johanna Ventus

KAJ-musikal har redan över 12 000 bokningar

Biljettförsäljningen inför hösten vittnar om att Marit Berndtson har rätt, nästa vecka börjar man repetera inför höstens kryssningsmusikal Botnia Paradise med humorgruppen KAJ. Och intresset är minst sagt stort.

- Vi har hittills 12 500 bokningar. Så det känns väldigt roligt och hoppingivande, och det ger oss energi, säger Berndtson.

Men hur går det hela ihop ekonomiskt, efter en vår av stängda dörrar? Marit Berndtson säger att det onekligen är rätt så tomt i kassakistan, men stöd både från staten och fonderna håller teatern flytande.

- Vi upplever att vi klarar oss och har möjlighet att satsa på hösten. Det har också varit meningen med stöden, att trygga teaterns framtid ocg verksamhetsförutsättningar, säger Marit Berndtson.

Diskussion om artikeln