Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Raimo Helminen lotsade TPS till skrällsilver – nu får han leta efter ett nytt jobb: "Hittar nog ett lag"

Från 2021
Uppdaterad 12.05.2021 12:18.
Raimo Helminen i tv-intervju.
Bildtext Raimo Helminen lämnar TPS efter succén.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Det var stora känslor både hos silver- och guldmedaljörer efter FM-ligans avgörande. TPS-tränaren Raimo Helminen konstaterade att han får börja leta efter en ny arbetsplats, medan Lukko-stjärnan Eetu Koivistionen mindes tillbaka till tränarens ord från i fjol.

Att Lukko tog hem FM-ligan kan inte klassas som någon större skräll – trots att klubben inte lyckats med det på 58 år.

Men att det var just TPS som skulle stå för finalmotståndet var mer överraskande. Inför säsongen fanns många frågetecken kring Åboklubbens lagbygge, där oprövade ynglingar blandades med många utländska nyförvärv.

Men Raimo Helminens TPS tystade tvivlarna. Efter slutsummern var silvertränaren tårögd och i intervjuerna senare betonade han sin stolthet över laget.

– Killarna gav allt ända till slut. Vi hade våra stunder i varje finalmatch, men vi var nog efter Lukko både i fysik och skicklighet, kommenterade tammerforsaren för STT.

Trots succésäsongen kommer Helminen inte att fortsätta i Åbo. Hans kontrakt med klubben var ettårigt, och Jussi Ahokas har ryktats bli hans efterträdare.

– Nu får jag börja söka jobb. Nog ska jag väl hitta någon arbetsplats åt mig för nästa säsong, skrattade Helminen.

Sista säsongen gav bästa möjliga resultat

I Lukko gjorde Eetu Koivistoinen ett fenomenalt slutspel. Hans 15 poäng på 11 matcher ledde till att han blev vald till slutspelets mest värdefulla spelare.

25-årige Koivistoinen är en av dem som varit i klubben under hela Pekka Virtas fyraåriga projekt.

– Man är lycklig, men samtidigt kändes det tomt direkt efteråt. När man får se fansen i Raumo blir allt säkert mer konkret, berättade anfallaren för Yle.

Eetu Koivistoinen med Jari Kurri-pokalen.
Bildtext Eetu Koivistoinen valdes till slutspelets MVP.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Lukkos chefstränare Pekka Virta slog fast att laget varit bäst i Finland i 1,5 år. Under en tupplur tidigare i dag kom Koivistoinen att minnas hans diskussion med tränaren efter att ligan avbrutits i fjol.

– Han påminde om att det här är den sista säsongen då resultatet av vårt projekt går att mäta. Och vi fick till det bästa resultatet, konstaterade en rörd Koivistoinen.

Alla spelare i mästarlaget var i toppslag.

– Spelarna gjorde allt felfritt, från uppvärmning till nedjoggning. Om någon slarvade så tog man tag i det. ”Peksis” tränarteam skapade en tuff kravnivå.

Koivistoinen intervjuades av Jussi Saarinen.

Diskussion om artikeln