Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten fortsätter eskalera och experter varnar för ett fullskaligt krig: Israel slog till mot ytterligare ett höghus, Hamas avfyrade 200 raketer mot Tel Aviv

Från 2021
Uppdaterad 12.05.2021 12:19.
Raketer, flygangrepp och upplopp - Spela upp på Arenan

Konflikten mellan Israel och Hamas som kontrollerar Gazaremsan trappades upp ytterligare i natt, då attackerna fortsatte från respektive håll. FN:s säkerhetsråd väntas i dag hålla krismöte med anledning av händelserna.

Enligt Israels militär har över tusen raketer avfyrats från Gazaremsan på bara tre dagar.

Enligt militärens talesperson Jonathan Conricus har 850 av raketerna slagit ned i Israel eller förstörts av landets försvarssystem.

Resten, cirka 200 stycken har fallit ned på palestinska områden.

Israels militär utförde ytterligare en flygräd mot ett andra höghus i Gaza i natt.

Enligt israeliska tidningsuppgifter inhyste den nio våningar höga byggnaden flera av den islamistiska rörelsen Hamas kontor, och därtill bostäder, företag och en tandläkarmottagning.

Det förekommer inga bekräftade uppgifter om personskador vid det här skedet, och den israeliska militären uppges ha avfyrat varningsraketer innan attacken för att varna invånarna i huset.

Israel säger ändå att man dödat flera Hamasledare under onsdagsmorgonen i samband med flygräderna.

Också strategiskt viktiga militära platser och Hamasledares hem har varit måltavlor för de israeliska attackerna.

Den palestinska väpnade gruppen Islamiska jihad säger sig ha gett sig in i konflikten under tidig onsdagsmorgon. I ett uttalande säger gruppen sig ha avfyrat 100 raketer mot Israel som hämnd för angrepp på palestinier.

Gruppen är terrorstämplad av bland annat EU och USA, och den ligger bakom flera attacker som sårat civila israeler.

En byggnad som förstörts i en flygräd.
Bildtext En sönderbombad byggnad i Gaza.
Bild: EPA/All Over Press

Spänt i Lod efter natt med kravaller

Två personer - enligt israeliska uppgifter var det en kvinna och ett sjuårigt barn - dödades i en direkt attack mot ett fordon i staden Lod, där judar och en arabisk minoritet lever sida vid sida.

Tidigare under kvällen förekom våldsamma upplopp i staden, och polisen uppmanade invånarna att stanna i närheten av stadens bombskydd.

– Hamas missiler ser inte skillnad på judar och araber, kommenterade stadens borgmästare Yair Revivo. De dödade tillhörde det arabiska samfundet.

De döda tillhör den arabiska minoriteten.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu utlyste nödläge i Lod under onsdagen, och i ett uttalande skriver han att förstärkningar har skickats till staden.

Lod är beläget mellan Jerusalem och Tel Aviv. Oroligheterna bröt ut i måndags, och eskalerade under tisdagen, enligt polis.

Också på andra håll har det varit oroligt. I staden Hebron på den ockuperade Västbanken bröt upplopp ut, och en 26-årig palestinier dödades efter att ha kastat sten mot polisen i ett flyktingläger.

Tre personer i militärutrustning med tunga vapen.
Bildtext Israel har skickat förstärkning till flera städer.
Bild: EPA/All Over Press

Oklart ifall raketattackerna gett upphov till personskador i Tel Aviv

I Tel Aviv ljöd sirenerna genom natten när Hamas fortsatte skjuta raketer mot staden.

I natt uppgav rörelsen att man sammanlagt avfyrat över 200 raketer mot Tel Aviv och staden Be'er Sheva som är beläget i södra Israel.

Inga personskador har ändå hittills rapporterats, även om det inte är uteslutet att sådana uppkommit.

Raketer avfyras mot Israel från Gaza.
Bildtext Hamas säger sig ha avfyrat hundratals raketer mot Israel. Bilden är tagen i Gaza.
Bild: EPA/All Over Press

Oro för fullskaligt krig

Åtminstone 40 personer har dött i samband med den uppblossade konflikten, och flera oroar sig nu för att ett fullskaligt krig riskerar att bryta ut.

FN:s specialkoordinator för Mellanösterns fredsprocess Tor Wennesland skriver på Twitter att konflikten ser ut att eskalera mot ett krig.

Han kräver att parterna slutar beskjuta varandra med omedelbar verkan, och vädjar till bägge parters ledare att ta ansvar för att lugna ner läget.

FN:s säkerhetsråd väntas i dag sammanträda för ett krismöte med anledning av de senaste dagarnas händelser. Det blir det andra krismötet på tre dagar.

Efter det senaste mötet som fördes i måndags kom inte säkerhetsrådet med något gemensamt uttalande. Det ska ha att göra med att USA inte godkände det utkast som Norge föreslog.

Enligt dokument som nyhetsbyrån AFP kommit över uppmanas Israel att upphöra med sina bosättnings- och vräkningsåtgärder, också i Östra Jerusalem.

De senaste dagarnas händelser är den tyngsta offensiven mellan parterna sedan 2014, och ledare världen över har fördömt händelserna.

Källor: Reuters, AFP, AP, Times of Israel

Artikeln uppdaterades kl. 8.36 med uppgiften om att 1 000 raketer avfyrats mot Israel.