Så här kan du göra en hel häck av bara en buske

Det är bara att erkänna att växter är dyra nuförtiden, men med lite tålamod och en enkel förökningsmetod kan du enkelt föröka alla de buskar och bärbuskar du redan har eller som du fått syn på i din väns trädgård.
Jag har jobbat både på plantskolor och med detaljförsäljning av växter och vet verkligen hur mycket en växt kostat i tid och pengar när den väl står i sin kruka i handelsträdgården.
“Ett experiment, unge man!”
Jag minns så väl en mörk och regnig höstdag det året jag jobbade på en plantskola innan jag påbörjade min hortonomutbildning i England.
Löven singlade ner omkring mig och jag hade fått i uppgift att ta vedartade sticklingar från våra moderplantor.
Varje stickling från de olika buskarna var 10-20 cm lång och tjock som en blyertspenna och 30-50 sticklingar buntades ihop med två gummiband, ett upptill och ett nertill och sen försågs de med en etikett.
Vi hade ett 40 cm tjockt lager torvströ direkt på betongunderlaget och gjorde en annan bädd med enbart sand. ”Ett experiment, unge man”, sa min chef, för att se vilket material som fungerar bäst att rota sticklingarna i.
Sen gjorde vi en fåra i vilken vi placerade sticklingarna så de stack upp några centimeter ovanför jordytan. Vi täckte igen fåran, stampade till jorden och lämnade sticklingarna där över vintern.
Sommaren därpå kunde vi se att buntarna med sticklingar fick blad och när vi tog upp dem ur jorden och sanden kunde vi se mängder av tjocka, vita rötter.
Skillnaden var inte märkbar mellan de sticklingar som stått i jord och de som stått i sand, men de som förvarats i sand var mycket lättare att ta upp utan att de finare rötterna gick av.
Vi planterade tre sticklingar i varje kruka på 2,5 liter och där fick de växa hela sommaren. Exakt två år efter den där regniga höstdagen hade vi plantor som var välrotade, 30-50 cm höga och redo för försäljning.
Det här var mitt första steg in i förökningsvärlden och en färdighet som jag därefter använt och förbättrat när jag förökat buskar, häckväxter och bärbuskar till min egen trädgård.
Två till tre års tålamod och sen får du din belöning
Vedartade sticklingar är absolut enklast att få att växa om man förvarar dem i jord (eller sand) över vintern då de får mycket vatten från höstregnen och från snön som smälter på våren så de kan börja växa och bilda rötter.
Som jag tidigare påpekat kan man föröka alla buskar och bärbuskar på det här sättet, men vissa arter behöver lite mera tid för att bilda rötter. Två till tre års tålamod och sen får du din belöning.
Om du missar att ta sticklingar på hösten kan du göra det när som helst under vintern innan knopparna brister på våren.
Den bästa tiden att ta sticklingar är under senvintern eller tidigt på våren och man kan förvara buntarna med sticklingar i kylskåpet i väntan på att tjälen går ur jorden och man kan plantera dem.
Den här metoden är lite annorlunda för jag planterar sticklingarna en och en på cirka 10 centimeters avstånd i en fåra istället för att stoppa ner hela bunten i jorden.
Själv tycker jag det är bäst att gräva en fåra, men man kan också göra ett hål i marken genom att vicka en pinne eller nåt liknande i jorden och sedan stoppa ner sticklingen. Kom ihåg att trycka till jorden med handen eller foten.
Det mest kritiska momentet när man hanterar sticklingarna är när man ska ta upp dem ur jorden och plantera om dem – vi kallar det omplanteringschock. Jag brukar plantera om mina i krukor, men man kan också plantera dem direkt i jorden på ett skuggigt ställe i trädgården och låta dem växa vidare.
Plantorna blir stressade när man tar upp dem och för att minska stressen föredrar jag att plantera om dem när det regnar eller är mulet för att minska risken för torka.
Det lönar sig att fylla krukorna till hälften med jord och vattna den innan du tar upp sticklingarna och planterar om dem.
Fördelen med att plantera sticklingarna i krukor är att de lätt kan placeras i en skuggig del av trädgården för en tid. Genom att undvika starkt solsken minskar man risken för torka.
Plantor som växer långsamt är dyrare
En sak jag har lärt mig under årens lopp är det tålamod man bör ha som trädgårdsmästare när man driver upp plantor. Men då uppskattar du också prislapparna du ser i handelsträdgården, för du vet att det har krävts mycket tid och arbete att ta hand om plantorna.
Det tar några år för buskar att växa sig tillräckligt stora, men för barrträd kan det dröja ännu längre innan man får plantor som går att sälja, eftersom de växer långsammare. Därför är de också mycket dyrare.
När man förökar barrträd använder man en lite annan metod, men det kan vi kanske återkomma till i en annan artikel.
Antingen går det bra eller så går det mindre bra
Jag brukar föra noggranna anteckningar varje år över allt jag förökar, vilket innebär att jag antecknar växtens namn, datum och alla iakttagelser jag gör medan sticklingarna växer. Det hjälper mig att undvika att upprepa samma misstag och samtidigt lär jag mig också mer om hur den enskilda växten växer.
Min pappa brukade alltid säga: ”Det finns bara två möjligheter. Antingen går det bra eller så går det mindre bra!” Jag ler lite när jag tänker på att han uttryckte sig så svart-vitt, men gråzonerna handlar om kunskap, god växtskötsel och en massa tålamod.
Adrian Evans är utbildad trädgårdsmästare från Yorkshire, England. Han har bott i Finland i 18 år och skriver artiklar för Strömsö utgående från sin egen trädgård i Malax, Österbotten.