Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland skickar ut världens första satellit i trä – ska undersöka hur trä fungerar i rymden

Från 2021
En gråbrun satellit svävar ovanför jordens yta.
Bildtext Wisa Woodsat är den första satelliten i världen som är byggd i trä.
Bild: Handout

Förhoppningen är att den lilla satelliten i trä, Wisa Woodsat ska skickas ut i rymden redan under år 2021. Forskarna vill se hur trä som material fungerar i rymden.

– Vi har utarbetat satelliten redan under en längre tid och nu vill vi utforska hur materialet egentligen fungerar i rymden, säger Jari Mäkinen på Arctic Astronautics som är ett av företagen som utarbetar satelliten.

Satelliten är delvis finansierad av skogsbolaget UPM. Den är pytteliten, så liten att du kunde hålla den i dina två händer.

Satelliten har en selfiestick, så att den kan ta bilder av rymden och sig själv. Funktionen finns eftersom forskarna vill följa med hur satellitens yta påverkas av att vara ute i rymden.

Den kommer att vara byggd i plywood i björk men instrumenten är gjorda av andra material.

En gråbrun satellit svävar ovanför jordens yta.
Bildtext Satelliten ska skjutas upp i rymden ännu under år 2021.
Bild: Handout

– Det är ett mycket litet paket, men paketet innehåller en massa fin teknik, säger Sami Uuksulainen på UPM.

Orsaken till att man bygger satelliten är att ta reda på hur trä fungerar som material i rymden.

– Vi har ingen aning vad som händer när träet kommer upp i rymden. Det finns ingen fukt i rymden, men UV-strålningen är mycket större än på jorden. Det är mycket vi inte vet, säger Uuksulainen.

Forskarna förväntar sig att träet kommer att byta färg, men det är oklart om det till exempel kommer att vittra sönder i rymden.

Trä har tidigare använts i extrema förhållanden

Plywood har tidigare använts i extrema förhållanden och det är bekräftat att det till exempel fungerar bra i sträng kyla, omkring -160 grader celcius.

Satelliten kommer troligtvis att skjutas upp från Nya Zeeland.

Det är omöjligt att säga hur länge satelliten kommer att fungera, men man hoppas att den kan vara i användning i åtminstone två år.

– Tidigare trodde man att stål inte skulle fungera i rymden, men efter att Elon Musk testade det och visade att det fungerar blev det en snackis. Vi hoppas på samma sak för trä, säger Uuksulainen.

Trä kommer ändå knappast att bli något stort rymdmaterial, men det kan användas för speciella funktioner.

Diskussion om artikeln