Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brottmålsdomstolen: Krigsbrott möjliga i Israel-palestinierupptrappningen

Från 2021
Uppdaterad 12.05.2021 13:01.
Sandhögar och bråte framför en höghuslänga.
Bildtext Förödelse i Gaza på onsdagsmorgonen efter israeliska flygangrepp under natten.
Bild: AFP/Lehtikuva

Internationella brottmålsdomstolen i Haag säger sig befara att det begåtts krigsförbrytelser i den uppflammade konflikten mellan Israel och palestinier.

– Jag har med stor oro noterat upptrappningen av våld på Västbanken inklusive östra Jerusalem, liksom i och omkring Gaza, och möjligheten att det begåtts brott som faller under Romstadgan, skrev domstolens chefsåklagare Fatou Bensouda på Twitter.

Romstadgan från 1998 definierar bland annat krigsförbrytelser, aggressionsbrott och brott mot mänskligheten.

Våldsamheterna trappades upp natten mot onsdagen. Den terrorstämplade Hamasrörelsen sköt raketer från Gaza mot Israel och Israel svarade med flygangrepp mot mål i Gaza. Hamas rapporterade 43 dödade sedan konflikten flammade upp i måndags. Israel rapporterar sex döda.

Tjock svart rök stiger upp från en låg byggnad vid havet.
Bildtext Oljeraffinaderiet i den israeliska staden Ashkelon brann på onsdagsmorgonen efter att ha träffats av Hamasraketer.
Bild: AFP/Lehtikuva

Internationella brottmålsdomstolen grundades 2002 och är världens enda permanenta domstol för krigsförbrytelser.

Domstolens verksamhet försvåras dock av att flera stormakter som USA, Ryssland och Kina inte ratificerat avtalet om domstolen och därmed inte erkänner dess jurisdiktion.

Det gör inte heller Israel, medan Palestinska myndigheten gjort det.

Domstolen har i flera år undersökt eventuella krigsbrott i konflikten Israel-palestinierna. Både Israel och USA har beskyllt domstolen för partiskhet, vilket domstolen avvisar.

Trumpadministrationen satte 2020 upp chefsåklagaren Fatou Bensouda på en sanktionslista. Bidenadministrationen rev upp beslutet i april i år.

Artikeln uppdaterad klockan 13.01 med nya uppgifter om dödsoffer.