Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Månskensbonden tolkar Pepe Willbergs låt Tällä Kadulla – "Jag blev helt tagen och grät kanske en skvätt"

Från 2021
Månskensbonden
Bildtext Månskensbonden utmanar Vegatoppen med låten Vårt Kvarter.
Bild: Frank A. Unger

I väntan på det nya albumet ger Markus Bergfors ut en undantagslåt. Han utmanar Vegatoppen med Vårt kvarter, en egen tolkning av en finsk poplåt.

Månskensbonden är tillbaka med ny låt

Programmet är inte längre tillgängligt

Ny musik av Månskensbonden är på väg, men väntan är lång. Låtarna för ett helt album har länge varit klara och nu återstår inspelning i studio.

Planen var att spela in det nya albumet för över ett år sedan, men inspelningen har gång på gång skjutits fram eftersom albumet ska spelas in i Sverige. I nuläget ser det ut att kunna förverkligas på hösten 2021.

– Det har varit bittert, säger Markus Bergfors.

När inspelningen flyttades framåt för fjärde gången fick Bergfors nog. Det fanns ett stort begär av att få skapa och spela in musik. Då bestämde han sig för att göra en undantagslåt i dessa undantagstider tillsammans med producenten Petter Näse.

Bergfors hörde låten för första gången för sju år sedan och nu ger han ut en egen version.

DET HÄR ÄR MÅNSKENSBONDEN

Tillbaka i Vasa

Året var 2014 och Bergfors hade nyligen flyttat tillbaka till Vasa. En sommarkväll körde han genom staden och på radion spelades Pepe Willbergs låt Tällä Kadulla.

Den bombastiska låten med det mäktiga arrangemanget berörde Bergfors på djupet.

– Jag blev helt tagen och grät kanske en skvätt, säger han.

Bergfors beskriver tonen i låten som ärlig och nostalgisk. Ganska snabbt insåg Bergfors att han själv ville framföra låten i en egen version. Han lekte med olika översättningar och hittade till slut en egen historia i texten. Nu är den äntligen klar.

– Det blev mera en tolkning än en direkt översättning, berättar Bergfors.

Han tillägger att man inte behöver koppla ihop låtarna i och med att han har valt en helt annan väg.

– Men visst finns det en risk att man trampar någon på tårna.

Utmanar Vegatoppen

Markus Bergfors utmanar Vegatoppen med låten Vårt kvarter, som handlar om att ha ett hemkvarter, oavsett om man vuxit upp där eller just flyttat dit.

Bergfors tar fasta på det intima men samtidigt anonyma gemenskap som uppstår grannar emellan. Vi hör kanske hur våra grannar på andra sidan väggen grälar med varandra. Men när vi möter dem i trappan mumlar vi hej och går snabbt förbi.

Bergfors säger att Vårt Kvarter inte är en sång om en stad och dess framgångar, utan om människorna som staden finns till för.

Festival i sikte

Trots att det fortfarande är svårt att veta när det är möjligt att spela för publik, har Bergfors planer på att uppträda på sommaren.

Dialektfestivalen Priima ordnas på Fagerö i Närpes den 14 augusti. På scenen står bland annat Månskensbonden, Vasas Flora & Fauna, Richard Eklund, KAJ och 1G3B.

– Vi hoppas att läget är i skick så att det blir en rejäl festival, säger Markus Bergfors.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln