Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland och Fanny Teijonsalo jagar OS-platser i Budapest: "Jag är nog i mitt livs form"

Från 2021
Uppdaterad 13.05.2021 09:11.
Fanny Teijonsalo på stranden.
Bildtext Fanny Teijonsalos huvudfokus ligger på de korta sträckorna i frisim och medleystafetten.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Från och med måndag är det upp till bevis för de finländska simmarna då långbane-EM börjar i Ungern. ”Vi är ute efter 4–5 finalplatser och en medalj är inte utopi”, säger träningschefen Tommi Pulkkinen.

För tillfället har Ida Hulkko, Matti Mattsson och Ari-Pekka Liukkonen underskridit A-gränsen för OS i Tokyo. Finland reser med 13 idrottare till den ungerska huvudstaden och där hoppas landslagsledningen främst på att Fanny Teijonsalo, Mimosa Jallow och damernas stafettlag i medley ska fixa ytterligare OS-biljetter.

Coronapandemin har givetvis satt käppar i simmarnas hjul och långbane-EM i Budapest blir det första internationella mästerskapet sedan december 2019.

– Visst är det lite pirrigt då vi inte har kunnat tävla normalt. Det har gått 1,5 år sedan kortbane-EM i Glasgow. Det här har vi väntat på, säger Fanny Teijonsalo då Yle Sporten når henne på väg till dagens andra träningspass i Jyväskylä.

Fanny Teijonsalo tränar i Alberga.
Bildtext Fanny Teijonsalo förbereder sig för fullt inför karriärens fjärde EM-tävlingar.
Bild: Janne Isaksson / Yle

25-åriga Teijonsalo flyttade till universitetsstaden förra hösten och har varit mer än nöjd med träningsförhållandena under ledning av tränare Marko Malvela. Teijonsalo tränar tillsammans med ungefär 40 procent av de övriga landslagssimmarna och det har gett resultat.

– Nog skulle jag säga att jag är i mitt livs form. Hela året har varit otroligt bra. Jag tror jag satt nytt personligt rekord i varje tävling jag deltagit i, det har nog inte hänt sedan tonåren.

OS i Tokyo är ingen omöjlighet

På lördag åker Fanny Teijonsalo och resten av EM-laget till Ungern. Även om fokus ligger på hennes fjärde EM-tävlingar snurrar OS i Tokyo i bakhuvudet.

– Att ta sig till OS är helt klart mitt huvudmål och EM är en ypperlig chans att utmana OS-gränserna i tufft sällskap, säger frisimsspecialisten från Esbo.

OS-kvalsystemet i simning är ganska komplicerat och för att vara säker på en biljett till Tokyo gäller det att underskrida A-gränsen. På 50 meter fritt är den 24,77 då Teijonsalos färska personbästa från april lyder 24,97.

– Formen är bra och på väg åt rätt håll. Jag var överraskad att det gick så pass fort undan i Stockholm. Jag vilade inte speciellt mycket före den tävlingen.

– Jag är nog besviken om jag inte lyckas ta mig till Tokyo.

Fanny Teijonsalo styrketränar på stranden.
Bildtext Teijonsalo fortsätter simkarriären även efter OS i Tokyo.
Bild: Janne Isaksson / Yle

Teijonsalo medger att chanserna att nå karriärens första OS finns just på 50 meter, även om hon satte nytt personbästa på den dubbelt så långa sträckan i december.

– 55,48 räcker knappast för en OS-plats (A-gränsen är 54,38), då de korta frisimssträckorna har flest idrottare som kämpar om att ta sig till Tokyo.

Fanny Teijonsalo drömmer också om att en OS-biljett tillsammans med Ida Hulkko, Mimosa Jallow och Jenna Laukkanen eller Laura Lahtinen i medleystafetten. För tillfället innehar Finland den sista platsen i rankingen då 16 lag kvalificerar sig för OS.

Skulle OS förbli en dröm för Teijonsalo betyder det inte att hon hänger upp simdräkten på kroken.

– Jag fortsätter nog efter OS. Det här året har gått så bra att jag inte ser något bäst före-datum på min simkarriär, avrundar Teijonsalo som hoppas på att ta sig till final på 50 fritt i Budapest.

Hur kombinera idrott med studier? Simmaren Fanny Teijonsalo valde USA och stötte på auktoritär tränarkultur, men också peppande laganda och gemenskap - Spela upp på Arenan

”A-gränserna som är det stora målet i EM”

Uleåborgaren Tommi Pulkkinen tillträdde som ny träningschef efter årsskiftet och den rutinerade simprofilen är nöjd med hur projektet rullat igång.

– Stämningen är positiv även om coronan försvårat även vår verksamhet. Våra toppsimmare har kunnat träna bra och delta i vissa tävlingar.

– 12–18-åringarna har lidit mest. Vilket oroar med tanke på framtiden, säger Pulkkinen.

Just nu är träningsförhållandena på en helt annan nivå än för ett år sedan.

– Jämfört med förra våren är läget bra. Då var till exempel Matti Matsson tvungen att träna i en sjumetersbassäng i ett höghus i Björneborg.

Matti Mattsson.
Bildtext Matti Mattsson är ett av Finland starkaste kort i Budapest.
Bild: EPA/ PATRICK B. KRAEMER

Precis som för de blåvita elitsimmarna ligger Pulkkinens fokus på EM i Budapest och de åtråvärda OS-kvalgränserna.

– Nog är det A-gränserna som är det stora målet i EM. Mimosa Jallow, Laura Lahtinen, Jenna Laukkanen, Fanny Teijonsalo och damernas stafettlag i medley är de som närmast kan underskrida OS-gränserna i Budapest.

Framför allt Teijonsalos form på den senaste tiden har varit en positiv nyhet.

– Det är helt möjligt att Fanny underskrider 24,77 på 50 meter fritt. Hon är i riktigt bra form just nu. Får hon allt att klaffa då hon ställs mot tufft motstånd kan hon greja det.

”5–6 OS-plaster är realistiskt”

Med Ida Hulkko, Matti Mattsson och Ari-Pekka Liukkonen har Finland för tillfället tre simmare som är på väg till Tokyo för att utmana världseliten.

Det är hyfsad mängd, men träningschefen hoppas på en fördubbling av OS-resenärerna.

– Jag hoppas givetvis på damernas medleystafett, då blir det åtminstone tre till. Mimosa Jallow och Fanny är väldigt nära. Laget kommer nog ännu att växa, men med hur många är svårt att säga. 5–6 simmare är ett realistiskt mål.

– Med tanke på hur konkurrensutsatt grenen är måste vi vara nöjda med de platser vi har för tillfället, men klart jag hoppas på några till.

Simmarna har tid på sig till den 27 juni för att underskrida OS-gränserna och några dagar efter det informerar det internationella simförbundet vilka idrottare som får en plats med att ha klarat B-gränsen.

Ida Hulkko ler under simträningar i Tammerfors.
Bildtext Ida Hulkko är redo för nya topptider i Budapest.
Bild: Yle/Janne Isaksson

I Budapest litar Pulkkinen på sina adepter och vågar till och med drömma om en medalj.

– Klart vi är ute efter framskjutna placeringar. Våra starkaste namn Ida Hulkko, Matti Matsson och Ari-Pekka Liukkonen har OS-platsen fixad och kan tävla avslappnat. Vi jagar finalplatser och en medalj är inte utopi. Om vi når 4–5 finalplatser är en medalj fullt möjlig, konstaterar Pulkkinen.

Även om läget ser relativt ljust ut, medger träningschefen att Finland har en bra bit till att kämpa om medaljer i Tokyo.

– Läget är nog ganska lika som inför OS 2016 i Rio. Vi saknar en simmare som på allvar kunde utmana världstoppen, men istället har vi flera som väntar på att ta det där sista steget.

Yle sänder EM-tävlingarna på sina kanaler.

Diskussion om artikeln