Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige förlänger restriktioner igen – Löfven: Mer normal tillvaro i september

Från 2021
Uppdaterad 12.05.2021 14:48.
Stolar glest placerade för köande till vaccin i Blå hallen i Stockholms stadshus där Nobelbanketten normalt hålls.
Bildtext Blå hallen i Stockholms stadshus där Nobellbanketten normalt hålls har omvandlats till vaccinationscentrum.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverige öppnar för större sammankomster än åtta personer från den första juni. Restriktionerna som väntades lyftas den 17 maj förlängs alltså. Alla som kan uppmanas jobba hemifrån till september.

– Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå den senaste tiden så är smittspridningen kvar på alldeles för hög nivå. Och även om vi kan se en minskning i antalet människor som behöver intensivvård så är belastningen på vården alldeles för hög. Vi ser ett visst ljus i tunneln men vi är inte alls där ännu. Därför måste vi hålla i och hålla ut, säger statsminister Stefan Löfven på regeringens pressträff i dag.

Regeringen har i dag fattat beslut att publiktaket inte kan höjas den 17 maj som det väntats, utan att det steget kan ta först den 1 juni.

Stefan Löfven på pressträff framför EU-flagga och flera Sverigeflaggor.
Bildtext Håll i och håll ut, upprepar statsminister Stefan Löfven.
Bild: SPA | Swedish Press Agency

Statsministern är tydlig med att när man tidigare aviserat om en höjning av publiktaket samt lättnader i restriktioner har man hela tiden varit tydlig med att ändringar sker bara om smittläget tillåter det.

– Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att vi inte är där i dag.

Han uppmanar alla att fortsätta följa regler och restriktioner och vaccinera sig, så att landet kan återgå till en mer normal tillvaro i september.

Höjda publiktak och öppna nöjesparker från juni

Sedan november begränsas folksamlingar i Sverige till maximalt åtta personer.

De justerade reglerna för kultur- och idrottsevenemang och för till exempel nöjesparker kommer att gälla från och med den första juni.

Då höjs deltagartaket för evenemang med anvisad sittplats till 50 personer för inomhusarrangemang. För utomhusevenemang höjs taket till 100 personer, och för utomhusevenemang med anvisade sittplatser 500 personer.

– En stor del av kultur- och idrottsupplevelser och religionsutövning har påverkats kraftigt av de hårda begränsningarna, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind som också har ansvar för idrottsfrågorna.

Lättnader för restauranger och idrottsverksamhet också

Från och med juni räknar regeringen och Folkhälsomyndigheten med att kunna förlänga kaféernas och restaurangernas öppettider till 22.30 i stället för dagens 20.30.

Dessutom öppnar man för sommarläger och cupverksamhet för barn.

Regeringen har också i dag gått ut med ett uppdrag till myndigheterna att fler ska arbeta hemifrån fram till den 15 september.

37 procent av den vuxna befolkningen har fått första vaccindosen

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver att Sverige fortfarande har en pågående epidemi, och säger att många regioners oro för läget är befogad: Det är väldigt stor skillnad i smittspridning mellan olika regioner i Sverige och vården är hårt belastad på flera håll.

– Men vi ser också tecken på stabilisering och nedgång.

Folkhälsomyndigheten lämnar i dag in en rapport till regeringen där myndigheten föreslår hur restriktionerna ska lätta i tre olika faser, utgående från smittspridning, vårdbelastning och vaccinationstäckning. Den sista fasen av lättnader antas kunna nås efter sommaren.

– Vår bedömning är att smittspridningen kan komma ner på en lägre nivå i september.

Folkhälsomyndigheten har tidigare i maj presenterat scenarier för hur smittspridningen planar ut under juli och augusti.

Över tre miljoner svenskar har nu fått sin första dos, eller 37 procent av befolkningen över 18 år.

Diskussion om artikeln