Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: En runda till – hyllar fyllan, blottar baksmällan och älskar livet

Från 2021
Uppdaterad 15.05.2021 07:22.
Martin (Mads Mikkelsen) dricker direkt ur en champangeflaska medan unga studenter jublar runtom honom.
Bildtext Skål på er! Martin (Mads Mikkelsen) är redo för partyyyy!
Bild: Henrik Ohsten

Den danska filmen Druk eller En runda till vann en Oscar för bästa utländska film och en amerikansk version av filmen är på väg.

En runda till börjar med att vi ser glatt hojtande och skrattande gymnasieelever ta del i en årlig tradition som går ut på att springa runt en sjö och dricka öl. Solen skiner, alla är glada. Livet ler.

Jag antar att regissören och manusförfattaren Thomas Vinterberg (Festen, Jagten, Submarino, Kollektivet) vill visa hur tidigt vi i vår nordiska kultur tar in alkoholen i vårt sätt att umgås. Då livet är roligt är alkoholen med. Och gör det hela liksom ännu roligare.

Kontrasten mellan de här levnadsglada ungdomarna och huvudpersonen Martin (Mads Mikkelsen) är slående.

För Martin är en medelålders gymnasielärare vars liv gått i stå.

Är det så här livet blev, tycks han tänka när han trött tittar ut över sina sömniga elever. Allt verkar förutsägbart, trist och grått. Entusiasmen och livsglädjen bortspolade.

Och inte verkar det vara mycket bättre för hans vänner och kolleger Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe) och Nikolaj (Magnus Millang).

Men så en kväll introducerar en av dem en teori av den norska psykiatern Finn Skårderud. Att människan egentligen är född med 0,5 promille för lite alkohol i blodet.

Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe), Martin (Mads Mikkelsen) och Nikolaj (Magnus Millang) sitter vid ett bord i en fin restaurang.
Bildtext Teorin låter för bra för att vara sann. Och den stämmer inte heller utan är en feltolkning av Skårderud. Men det här struntar Martin och hans vänner i.
Bild: Henrik Ohsten

Det här måste testas, resonerar männen, och för att ytterligare berättiga sitt kommande drickande skriver de under muntra utrop en “forskningsplan”. Promillehalten håller de vid 0,5 under dagen, kvällstid och veckoslut är de nyktra.

De ska alltså inte bara supa, de ska “studera alkoholens effekter”.

Finns det någon som förvånas över hur det sedan går?

Alkoholen som smörjmedel

Den som någon gång testat alkohol vet att det kan fungera som ett effektivt smörjmedel i sociala sammanhang.

När Martin med 0,5 promille i blodet stiger in i klassrummet är allting plötsligt så mycket enklare för honom. Det är lätt att improvisera, att inspirera. Till och med kroppen känns mjukare.

Martin blir gladare och eleverna älskar det. Liksom frun och barnen. Trots att familjen blir lite väl tunt beskrivet i filmen.

En runda till visar först alkoholens frigörande kraft. Men den som testat alkohol vet också hur svårt det är att hitta den rätta balansen.

Och för de här männen blir det snabbt frestande att ta experimentet ett steg längre. Under deras väg mot flaskans botten river och söndrar de mycket omkring sig. Och fattar det alltför sent.

Peter (Lars Ranthe), Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen) och Nikolaj (Magnus Millang) kommer gående mitt på gatan mitt i natten.
Bildtext Oj så fort den här kvällen gick, tänker Peter (Lars Ranthe), Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen) och Nikolaj (Magnus Millang).
Bild: ©Rolf Konow

En film skapad mitt i en sorg

En runda till börjar som en underhållande komedi. Mikkelsen, Larsen, Ranthe och Millang är suveräna på att skildra den stigande fyllan och de dråpliga effekterna.

Precis som i finsk film förväntas vi skratta åt en full människas klåperier. Och det är roligt tills det plötsligt inte är det.

För det finns en inneboende tragedi i fyllan. Och filmen får efterhand en allt mörkare och mer tragisk ton.

Närbild på Martin (Mads Mikkelsen) som sitter vid en bord med ett glas rödvin.
Bildtext Mads Mikkelsen spelade också huvudrollen i Vinterbergs film Jakten.
Bild: Henrik Ohsten

Filmen är också skapad under tragiska omständigheter. Vinterbergs dotter Ida dog i en bilolycka fyra dagar in i filminspelningen. Hon skulle ha spelat Martins dotter i filmen.

Vinterberg tänkte först avbryta inspelningen men eftersom dottern hade älskat manuset så kände Vinterberg att han för hennes skull måste fortsätta inspelningen.

Thomas Vinterberg med en Oscarsstatyett i handen på Oscarsgalan 2021.
Bildtext Thomas Vinterberg på Oscarsgalan 2021. Vinterberg och Lars von Trier startade filmrörelsen Dogme 95. Den första Dogma-filmen var Vinterbergs Festen som vann juryns pris på filmfestivalen i Cannes 1998.
Bild: Chris Pizzello / POOL / EPA

Rörande, krisande medelåldersmän

Det är inte en revolutionerande berättelse som Vinterberg presenterar. Vi vet redan att alkoholen sällan löser problem eller kriser, snarare förvärrar dem.

Men det finns något lite rörande över de här tafatta medelåldersmännens krisande och deras tröstlösa försök att bryta mönster och vanor och använda alkoholen som en förlösande kraft.

Vi kan känna deras längtan efter att igen vara unga och levnadsglada, spirituella och energiska.

Mads Mikkelsen elokuvassa Yhdet vielä
Bildtext Mads Mikkelsen har en dansscen i filmen och han har faktiskt börjat sin karriär som dansare.
Bild: LANDMARK MEDIA / Alamy

Filmen visar också hur privilegierade Martin och hans vänner är, de kan supa och täcka för varann då någon av dem gör bort sig. Och ändå drabbar baksmällan dem olika hårt.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över hur många av dagens unga, som helt tar avstånd från alkohol, ser på Martin och hans vänner. Som urgamla, hämmade män som bara är sorgliga att betrakta…?

Alkoholen är sällan en stödjande vän. Ändå kan man mot slutet fråga sig ifall de här männen alls fattat något.

Filmens slutscen är fin och själv gillar jag speciellt den allra sista bilden, för den kan tolkas på två helt olika sätt.

Filmen har officiell biopremiär den 21.5 men har redan förhandsvisningar runtom i landet. Filmen kommer också att visas på Yle Fem och Arenan 2022.

Lyssna på Kulturpodden som bl.a. diskuterar filmen En runda till:

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln