Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lättnader i restaurangrestriktionerna på Kristi himmelsfärdsdag: Vi listar vad som gäller i de olika landskapen

Från 2021
Uteservering med kunder på plats.
Bildtext På många håll blir det friare regler för restaurangernas del.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Det blir lättnader i de restriktioner som gäller restauranger, barer och kaféer i nästan hela landet från och med torsdagen den 13 maj klockan 00.00. Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar deras verksamhet.

Begränsningarna lättas upp i nästan hela landet utgående från epidemiläget i de olika områdena.

De riksomfattande åtgärdsnivåerna slopas och framöver är det regionala begränsningar och rekommendationer som gäller, enligt de tre fastslagna epidemifaserna.

Nedan listar vi vad som gäller för de olika epidemifaserna och vilka områden det innebär.

Basnivå

I områden som befinner sig på basnivå (den lugnaste fasen), får restauranger servera alkohol från klockan 07 på morgonen fram till midnatt och vara öppna för vuxna kunder från 05 på morgonen till 01 på natten.

Detta gäller i landskapen Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Österbotten och Satakunta samt Lapplands sjukvårdsdistrikt.

uteservering vid aura å
Bildtext Begränsningarna i olika områden uppdateras varje vecka så att de motsvarar epidemiläget.
Bild: Arash Matin / Yle

Accelerationsfasen

För områden i accelerationsfasen gäller följande:

Alkohol får serveras klockan 07.00–22.00 och restaurangerna får hålla öppet klockan 05.00–23.00.

Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda hälften av sina kundplatser inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

I restaurangerna ska de kunder som sitter inomhus dessutom sitta vid angivna platser, till exempel karaoke och dans är förbjudet inomhus.

Dessa begränsningar gäller i landskapen Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Kymmenedalen och Birkaland samt Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Tanssiva pari yökerho Maxinessa.
Bildtext I restaurangerna i de områden som befinner sig i accelerationsfasen samt i fasen för samhällsspridning råder "dansförbud" inomhus - kunderna måste sitta vid angivna platser.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Fasen för samhällsspridning

Restauranger i områden som befinner sig i fasen för samhällsspridning och vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får servera alkohol klockan 07.00–18.00.

Restauranger får hålla öppet klockan 05.00–19.00. Hälften av kundplatserna inomhus får användas.

Övriga restauranger (som huvudsakligen fokuserar på mat) får servera alkohol klockan 07.00–19.00 och hålla öppet klockan 05.00–20.00. Där får 75 procent av kundplatserna inomhus användas.

Även i dessa områden ska de kunder som sitter inomhus i restaurangen anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser. Att till exempel sjunga karaoke eller dansa är således förbjudet.

På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. De ovan nämnda begränsningarna i fråga om kundplatser samt ”dansförbudet” gäller inte uteserveringar.

Detta gäller i Nyland, Egentliga Finland, Päijänne-Tavastland och i Södra Karelen.

Ett gäng utbringar en skål.
Bildtext Begränsningarna är fortsättningsvis strikta i de områden där coronaläget är värst.
Bild: Unsplash/Scott Warman

Begränsningarna i olika områden uppdateras varje vecka så att de motsvarar epidemiläget.

Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas.

Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller i trafik utomlands, och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.

Källa: Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande

Diskussion om artikeln