Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Attendo lämnar äldreboendet i Karis - Raseborgs stad tar över Villa Pentby

Från 2021
Uppdaterad 12.05.2021 17:22.
Villa Pentbys exteriör.
Bildtext Verksamheten vid Villa Pentby övergår till Raseborgs stad. Arkivbild från september 2020.
Bild: Yle/Taisto Lapila

Vårdbolaget Attendo och Raseborgs stad har kommit överens. Verksamheten vid serviceboendet Villa Pentby i Karis övergår nu till Raseborgs stad i snabb takt, redan från och med den 24 maj.

“Det här är en bra lösning för de äldre som kan stanna kvar i Villa Pentby”, skriver Attendo i ett pressmeddelande.

Samarbetsförhandlingar inleds nu med de anställda vid vårdbolaget. De erbjuds att fortsätta jobba som stadens anställda.

Raseborg hyr fastigheten av Attendo i minst fem år.

Olika problem uppdagades på serviceboendet

I slutet av förra året uppdagades olika problem på Villa Pentby. Det ledde till att Regionförvaltningsverket i södra Finland bland annat beslöt att Attendo måste utöka antalet anställda med sex personer.

Det är svårt att få tag på utbildad personal i Raseborg, staden har bättre förutsättningar att anställa rätt mängd personal än en enskild aktör, skriver Attendo i pressmeddelandet.

“Våra anställda har gjort ett mycket gott jobb med dem som bor i Villa Pentby och vi vill tacka dem för det”, skriver regionchef Simo Saaranen.

“Jag är nöjd med det resultat vi uppnått med staden eftersom de boende inte behöver flytta och de får vård av en personal som de känner.”

Raseborg: "Vårt mål är att säkra ett gott boende"

Social- och hälsovårdsnämnden och tekniska nämnden i Raseborg godkände beslutet om att överta verksamheten på ett möte den 11 maj. Samtidigt godkändes att staden hyr fastigheten i minst fem år.

“Vårt mål har hela tiden varit att säkra ett gott boende för dem som bor i Villa Pentby och nu kan vi utveckla verksamheten”, säger Kirsi Ala-Jaakkola, chef för äldreservicen i Raseborg, i pressmeddelandet.

Fem år räcker just nu

En femårig hyresperiod räcker till just nu, intygar Kirsi Ala-Jaakkola för Yle Västnyland.

- Vi är nöjda så här. Ingen vet vad läget är om sex år. Det kan vara en annan aktör i och med vårdreformen och välfärdsområdena.

Attendo har uppgivit att det var Regionförvaltningsverkets krav på sex nya anställda vid Villa Pentby som gjorde verksamheten för dem omöjlig att driva på ett vettigt sätt. Attendo ansåg att kravet var helt orimligt och också omöjligt att uppfylla.

Ala-Jaakkola påminner om att det kravet gällde för en situation där alla 61 platser på Villa Pentby är i bruk.

- Nu finns det 42 invånare på boendet. Vårt mål är att fylla huset.

Hon säger att staden naturligtvis bör uppfylla den övervakande myndighetens krav, så man har för avsikt att ta in mer personal efter hand när huset får fler invånare.

- Bara vi kommer in och ser läget och vet vilka av de anställda som stannar kvar, så vet vi mera.

Staden kommer att sköta Villa Pentby till en del på annat sätt

Villa Pentby är byggt som fyra separata enheter där varje enhet har ett 15-tal platser.

Invånarna på enheterna är bakom lås och bom, förklarar Ala-Jaakkola, de kan därför inte lämnas ensamma om den anställda som finns på plats nattetid borde hjälpa till på någon annan avdelning.

Dessutom behövs det en anställd “extra” ifall det behövs två vårdare för något som händer nattetid.

Ala-Jaakkola säger också att Attendos verksamhet vid Villa Pentby och det som staden nu ska sköta inte är helt jämförbara. En del kommer staden att sköta på ett annat sätt och det påverkar kravet på personal på boendet.

- De sköter allt byke i huset. Vi får både arbetskläder och sängkläder från tvätteriet.

Artikeln uppdaterades klockan 17.20 med Kirsi Ala-Jaakkolas kommentarer direkt till Yle Västnyland.

Diskussion om artikeln